Alunecări de teren într-o comună din Neamț. Dacă situația se agravează, se va institui stare de alertă

În ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, din data de 9 martie 2023, au fost aprobate mai multe hotărâri care urmează a fi puse în practică în perioada imediat următoare, pentru remedierea unor situații care necesită intervenții de urgență sau pentru executarea pregătirilor specifice încălzirii vremii.

În baza solicitării Primăriei Borlești, membrii CJSU Neamț au aprobat o hotărâre care conține Programul pentru punerea în siguranţă a obiectivelor, refacerea zonelor afectate şi monitorizarea factorilor de risc natural, ca urmare a alunecărilor de teren din satul Șovoaia, comuna Borlești, care afectează drumul comunal DC126 (strada Balanu).

Este vorba despre activarea unei alunecări de teren în satul Șovoaia, comuna Borlești, care afectează DC 126, pe o lungime de aproximativ 100 m, la km 5+500, obiectiv aflat în curs de reabilitare pe o lungime totală de 6 km.

Conform hotărârii ce poartă semnătura prefectului Vasile-Adrian Niță, urmează monitorizarea evoluţiei alunecărilor de teren și se va proceda la pregătirea machetelor de documente necesare în caz de instituire a stării de alertă, precum şi la revederea şi actualizarea planului de analiză şi acoperire a riscurilor, a planului de evacuare în situaţii de urgenţă și a planului de apărare în cazul producerii unei situaţii de urgenţă specifice provocate de cutremure şi/sau alunecări de teren.

În situaţia constatării sau înregistrării de date privind iminenţa unor deplasări semnificative ale maselor de alunecare în zonele afectate, se va proceda, în regim de urgenţă, la instituirea stării de alertă şi la blocarea circulației pe DC 126, precum și la semnalizarea corespunzătoare, concomitent cu informarea imediată a instituțiilor membre CJSU și a populației afectate.

În perioada următoare se va executa o expertiză hidrogeologică în zona cu alunecarea de teren, în vederea identificării unor soluţii de intervenţie pentru punerea în siguranţă, în regim de urgenţă, a locului afectat. În baza concluziilor şi recomandărilor expertului tehnic se va elabora un proiect de către un proiectant de specialitate, proiect ce va cuprinde soluţiile stabilite prin expertiză. Dacă va fi necesar, se va stabili restricționarea accesului auto, cu excepţia riveranilor, pentru care se introduc restricţii de viteză şi tonaj, pe sectorul de drum afectat.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate