Am finalizat proiectul ”Locuință de maximă urgență!”, un concept aplicat prima oară la Piatra-Neamț

”Locuința de maximă urgență” este un concept asistențial care reprezintă o locuință dotată cu minimul necesar unei familii care din diverse motive ajunge pe stradă, fără adăpost și fără nimic. Vorbim aici în special de femeile agresate care părăsesc domiciliul doar cu hainele de pe ele și cu un copil în brațe, de cei cărora le este distrusă locuința de un incendiu sau alte cazuri extreme.

Pentru astfel de situații statul nu poate interveni imediat, în câteva ore. Acordarea unei locuințe de necesitate presupune un proces care poate dura și o lună de zile, timp în care victimele nu au unde locui și nici ce mânca sau cu ce se îmbrăca. În plus, sunt cazuri de femei agresate care din cauza poziției sociale a agresorului evită să apeleze la instituțiile de asistență socială sau la rudele unde agresorul ar putea să le caute. Aici intervine conceputul de ”locuință de maximă urgență”. O locuință care asigură cazarea în discreție și cele necesare pe perioada necesară rezolvării stării de criză.

În parteneriat cu Primăria Piatra-Neamț care ne-a pus la dispoziție o garsonieră la care am platit corect chiria și utilitățile, am susținut și administrat o astfel de ”locuință de maximă necesitate”. A fost vorba un apartament cu o cameră, închiriat pe o perioadă de 3 ani. Acest apartament/garsonieră se află în orașul Piatra-Neamț, într-o zonă liniștită și a fost dotată cu strictul necesar în materie de mobilier, veselă, hrană, lenjerie, îmbrăcăminte de diverse mărimi începând de la haine de nou născut și până la haine de adult mai corpolent etc.

După fiecare persoană care beneficiază de această facilitate, locuința a fost dezinfectată și redotată cu ce s-a consumat. Beneficiarii acestei locuințe de maximă urgență nu au plătit niciodată absolut nimic, utilitățile fiind suportate de noi. Fiind vorba de femei agresate, au beneficiat de discreție totală și suport.

În decursul celor 3 ani în care s-a derulat acest proiect ce a fost finanțat strict din banii noștri, fără niciun leu din bani publici, au beneficiat de această locuință un număr de 19 femei, unele în situații greu de descris în cuvinte.

Lăsând la o parte toate piedicile și răutățile inerente apărute din partea unora, mulțumim primăriei și consiliului local pentru colaborare. Mulțumim conducerii DAS Piatra-Neamț, cu care am colaborat foarte bine pe acest proiect. Mulțumim în mod special doamnei Carmen Suciu, care ne-a ajutat și s-a implicat cu tot ce a putut în acest proiect.

Nu în ultimul rând, mulțumim celor de la primărie pentru că nu au furnizat adresa locației celor care doreau să strice proiectul, dezvăluind adresa unei astfel de locuințe despre care nu trebuie să știe nimeni unde se află și mulțumim și celor din presa locală care s-au interesat de această locuință, dar au înțeles că din motive de securitate a beneficiarilor nu trebuie dezvăluită locația sau detalii despre locație.

Acum, proiectul ”Locuinței de maximă urgență” a fost încheiat și sperăm că municipalitatea sau alt ONG implicat în activități sociale să facă măcar cât am făcut noi, deoarece astfel de locații sunt extrem de importante pentru persoanele aflate în dificultate. Noi am decis să nu îl reluăm, pentru a-l continua, deoarece deși nu ceream niciun leu nimănui, deși făceam un serviciu social unic și extrem de necesar, au început să apară tot felul de șicane din partea unor angajați ai municipalității (a NU se citi primarul sau factorul politic) și am decis, cum au făcut și doamna Carmen Suciu, și alții foarte implicați în acțiuni sociale, că nu merită să ne mai asociem cu autoritățile locale pe proiecte pe care ei nu le înțeleg pentru că le privesc cu ochii unor funcționari de multe ori incompetenți și uneori răuvoitori.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate