ANAF, cu ochii pe coletele cu plată ramburs. Datele personale ale expeditorului și destinatarului vor fi colectate timp de 5 ani

Guvernul a emis pe 18 mai 2022 o Ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscale, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

În cadrul acestui act normativ există o schimbare legislativă care vizează faptul că firmele de curierat ar urma să raporteze la ANAF detalii referitoare la persoanele care au plătit ramburs pentru produsele comandate online. În nota de fundamentare se arată că se intenționează, practic, să se controleze să nu se facă evaziune fiscală, să se știe ce venituri se încasează.

Pe de altă parte, sunt niște date personale care sunt colectate de la consumatori – nume, prenume, adresă, contravaloarea produselor livrate – care vor fi colectate de ANAF timp de cinci ani.

Avem în România, după cum ați văzut, o creștere economică importantă, dar rămâne această provocare a colectării de taxe și impozite şi aici, din păcate, nu stăm la fel de bine. Ca atare, eforturile pe care Guvernul trebuie să le facă, și în conformitate cu obligațiile pe care le are la nivel european, dar și în conformitate cu potențialul pe care România îl deține în acest sens, să facă toate demersurile legale, astfel încât taxele și impozitele să fie plătite de toată lumea.

Practic, putem să privim acest mod de a gestiona această chestiune într-un mod similar cu ceea ce se întâmplă cu Radarul mărfurilor. Practic, zona de reglementare în această zonă nu face decât să ajute statul român să poată colecta taxele și impozitele de care este nevoie, pentru ca bugetul național să poată furniza serviciile publice pe care cetățenii români le așteaptă.”, a declarat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

În privința procedurii colectării datelor cu caracter personal de la persoane fizice, Dan Cărbunaru a precizat că actul normativ are toate avizele necesare:

„Din câte cunosc, nu sunt observații pe acest proiect nici de la Ministerul Muncii, nici de la Ministerul Justiției, nici de la Consiliul Legislativ, unde avem, de asemenea, avize; Ministerul Sănătății, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, inclusiv Consiliul Economic și Social, așadar aceste instituții pe care le-am menționat au avizele date”

După publicarea în Monitorul Oficial, măsurile urmează să intre în vigoare de la 1 iunie.

Din actul normativ:

„În scopul asigurării conformării fiscale, furnizorul de servicii poștale de trimitere contra ramburs este obligat, sub rezerva respectării inviolabilității secretului corespondenței, să furnizeze lunar, organului fiscal central informații referitoare la trimiterile poștale care au ca și particularitate achitarea de către destinatar expeditorului, prin intermediul rețelei poștale, a contravalorii bunului care face obiectul trimiterii poștale înregistrate.

Informațiile referitoare la trimiterile poștale se referă la:
a) numărul de înregistrare și data trimiterii poștale;
b) datele de identificare a expeditorului;
c) numele și prenumele în cazul persoanelor fizice și denumirea în cazul persoanelor juridice destinatare;
d) adresele de expediție respectiv livrare;
e) contravaloarea bunului livrat.

Perioada de stocare a datelor prevăzute la alin. este de 5 ani, calculată de la data primirii de către organul fiscal central, urmând ca datele să fie șterse automat, după împlinirea acestui termen.

Furnizorul de servicii poștale informează persoanele ale căror date cu caracter personal sunt prelucrate privind transmiterea acestora către organul fiscal central.

Persoanele ale căror date cu caracter personal sunt prelucrate beneficiază de toate drepturile prevăzute de Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor), cu modificările ulterioare.

Furnizarea informaţiilor se face prin completarea unei declaraţii pe propria răspundere.”

OUG-11

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate