Andrei Carabelea: ”Stăm foarte bine, avem bani să ducem toate proiectele la bun sfârșit”

Vești bune pentru municipiul Piatra-Neamț. Primăria are bani pentru implementarea tuturor proiectelor.

Toate grijile și suspiciunile că primăria Piatra-Neamț are probleme financiare și va trebui să împrumute bani pentru a termina proiectele aflate în derulare au fost spulberate azi de primarul Andrei Carabelea. Primăria are suficienți bani, deci nu se va mai împrumuta de la bănci prin credite sau de la populație prin obligațiuni.

Primarul Municipiului Piatra-Neamț, Andrei Carabelea, în calitate de invitat în cadrul unei emisiuni a declarat cu subiect și predicat că primăria are bani (mulți bani, „mai mulți decât până acum”).

Întrebat despre suspiciunile de probleme financiare din cauza proiectelor ce se implementează în oraș, primarul Andrei Carabelea a fost foarte ferm: „Doamne Ferește! (…) Am auzit că umblă vorba prin oraș, dar… Orașul Piatra Neamț nu a mai avut de mult o situație financiară atât de stabilă cum o are astăzi. Singura dată despre care eu știu sigur că era în pragul falimentului era când am preluat mandatul de primar, pentru că atunci, în lunile noiembrie și decembrie 2020, abia aveam bani să plătim salariile, facturile de utilități și ratele la bănci. Nu mai vorbesc despre faptul că nu aveam lucrări, nu aveam… Totul era, cum să zic eu, într-o stare de inerție.
Astăzi avem un buget mai mult decât dublu față de cel din 2021 – primul an în care mi-am pus semnătura asupra bugetului anual al municipiului Piatra Neamț, atunci era un buget cu 20% mai mare față de anul anterior și un buget de 220 milioane de lei.
Astăzi avem un buget de 504 milioane de lei, deci un buget mult mai mare.
Astăzi avem în cont peste 30 de milioane de lei (ieri cred că aveam vreo 32) – suficienți bani cât să plătim orice situație de lucrări vin de pe toate proiectele și avem 60 de șantiere în desfășurare astăzi, șantiere mari, că mă refer doar la lucrări mari.
Avem capacitatea de a plăti banii, toate aceste facturi, fără să punem presiune asupra executaților, adică cum se făcea înainte prin mecanismul cererii de plată noi să plătim 2% apoi să aștepte executantul să-și primească banii de la autoritatea de management.
Astăzi noi facem plățile prin metoda de rambursare, toate plățile, așteptând noi banii să ne vină în urma decontării și decontările astea durează 6 luni. (…)
Avem zeci de milioane de lei decontați, astăzi sunt în așteptare aproape 10 milioane de lei – facturi, cereri de rambursare de prin octombrie, începând de anul trecut, adică avem 5-6 luni perioada de așteptare a acestor bani și nu avem o problemă să asigurăm stabilitatea financiară.
Orice dezinformare de genul acesta are un alt scop, unul politic, și vine dintr-o anumită zonă și fac un apel la toți cetățenii să nu creadă astfel de dezinformări ieftine și care nu au decât sensul de a genera panică, îngrijorare, de a stimula sentimentul de frustrare, că plutește în aer așa ceva. (…) Stăm foarte bine, nu că avem bani în cont.

La finalul discuției pe această temă, primarul Andrei Carabelea a punctat cu fermitate și convingere: „Stăm foarte bine, avem bani, să ducem toate proiectele la bun sfârșit, de asta am generat acest cash-flow și pe măsură ce facem plăți, vin bani și se decontează din cererile de rambursare din urmă.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate