Angajații din Ministerul Culturii și din DirecțiileJudețene pentru Cultură continuă protestele

Comunicat de presă

Blocul Național Sindical informează că afiliatul său, Sindicatul Culturalia, sindicat care reprezintă interesele socio-profesionale ale funcționarilor publici și personalului contractual din Ministerul Culturii şi din Direcţiile Judeţene pentru Cultură, continuă protestele.

Începând cu data de 11 decembrie 2023, angajații din cadrul Ministerului Culturii și din Direcțiile Județene pentru Cultură ies în fața instituțiilor în care aceștia își desfășoară activitatea pentru a protesta nemulțumiți de salariile mici pe care le au în comparație cu alți funcționari publici din alte ministere.

Încercăm încă o dată să mai atragem atenția Guvernului României față de indiferența și desconsiderarea muncii noastre. Atragem atenția față de respectarea Legii 153/2017, Legea salarizării unitare. La muncă egală, salarii egale –  ceea ce pentru noi, lucrătorii din cultură, nu există.

Vom continua să ne facem auziți prin aceste proteste, pentru că da, noi suntem puțini și „neimportanți” , însă indiferența guvernanților ne vor face, cel mai probabil, să ajungem în situația de a refuza să mai emitem avize sau să organizăm Ziua Culturii sau multe alte evenimente de importanță națională.

Am fost oropsiții soartei, pentru că domeniul culturii nu mai reprezintă de mult timp nicio prioritate pentru statul român, deși este prevăzut în Strategia Națională de Apărare a Țării.

Iată „egalitatea” dintre ministere:

Un salariat la Ministerul Culturii în comparație cu alt coleg, de exemplu de la Ministerul Muncii sau Ministerul Mediului, are următorul salariu de bază:

Consilier superior gradația 5 la Ministerul Culturii: 8195 lei BRUT + alte sporuri

La Ministerul Mediului: 15104 lei + alte sporuri legale

La Ministerul Muncii: 10243 lei + alte sporuri legale
                                         

Consilier superior 5 – 10079 lei Direcția pentru Agricultură Sălaj
                                12626 lei  Direcția de Impozite și Taxe Locale S3
                                 11675 lei Primăria Municipiului București
                                  6.109 lei Direcțiile pentru Cultură 

O simplă analiză a celor detaliate cu privire la salarii relevă realitatea și inechitățile din sistemul public care se perpetuează an de an. În acest context suntem hotărâți să nu mai renunțăm și să demonstrăm că și cultura poate să fie la același nivel cu celelalte domenii de activitate/instituții, cu respectarea principiilor stabilite în legea salarizării unitare.” transmit reprezentanții Sindicatului Culturalia, afiliat la Blocul Național Sindical.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate