Angajații Serviciului de Probațiune din Iași vor face GREVA FOAMEI/„Vinerea neagră a justiției” -Manifest pentru a atrage atenția asupra nedreptăților

Ca urmare a faptului că până în prezent nu s-au evidențiat soluții concrete cu privire la  plata corectă a salariilor pentru munca depusă,  un număr de 7 consilieri de probațiune, respectiv o treime din cadrul Serviciului de Probațiune Neamț aderă, fără întreruperea activității, începând cu data de 02.02.2024,  la forma de protest inițiată de Serviciul de Probațiune Iași, respectiv  GREVA FOAMEI. Acest demers se va intitula ”VINEREA NEAGRĂ A PROBAȚIUNII”, ca manifest pentru a atrage atenția asupra nedreptăților suferite de ani de zile și a salariilor incorect plătite.

Conform prevederilor legale, angajatorul este cel care are obligația să asigure fondurile necesare plății salariilor angajaților săi. Diminuarea dispusă de angajatorul nostru, respectiv Direcția Națională de Probațiune-Ministerul Justiției ne cauzează prejudicii, stări de frustrare, atingere asupra respectului profesional, ce vor atrage noi acțiuni în instanță și costuri suplimentare pentru bugetul ministerului, evident nu din cauza consilierilor de probațiune, ci din cauza abuzului comis de angajator, a cărui victimă a ajuns personalul de probațiune.

Deși consilierilor de probațiune li s-au emis ordine semnate de către ministrul justiției (Ordinului MJ nr. 1407/C/03.08.2023), ordin ce deja a produs efecte juridice, însă în realitate, acestea fiind puse în plată doar parțial.  Pentru înlăturarea nedreptății produse și pentru evitarea acestor cheltuieli, consilierii de probațiune solicită angajatorului în cel mai scurt timp remedierea situației prin dispunerea acordării salariului aferent lunii decembrie 2023 și pentru viitor.

Observăm cu îngrijorare faptul că Ministerul Justiției acordă un mare interes creșterii numărului unităților de detenție (prin construirea de noi penitenciare), cu toate că numărul persoanelor încarcerate este în continuă scădere, din anul 2014 încoace (anul intrării în vigoare a noilor coduri penale), și nu se apleacă, cu mai multă determinare și asupra consolidării sistemului de probațiune, unde, din 2014 încoace, numărul persoanelor aflate în supravegherea noastră s-a triplat (avem o paritate de 1/3 în raportul persoane deținute/persoane sub supraveghere).

Revendicările consilierilor de probațiune sunt:

1.  Recalcularea, de urgență, a salariului pentru luna decembrie 2023, cu includerea VRS 605,225, conform Ordinului Ministrului Justiției nr. 1407/C/3.08.2023 și punerea în plată a diferențelor rezultate, raportat la plata efectuată deja în luna decembrie 2023;

2. Punerea în plată, pe viitor, a drepturilor salariale conform ordinului menționat mai sus și acordarea diferențelor salariale pentru anii anteriori.

 02.02.2024   Piatra Neamț

Mai multe detalii despre forma de protest:https://www.g4media.ro/angajatii-serviciului-de-probatiune-din-iasi-declanseaza-o-noua-forma-de-protest-vinerea-neagra-vor-face-greva-foamei-in-fiecare-zi-de-vineri.html

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate