Aniversare Coman Șova, 90 de ani, la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț, în parteneriat cu Editura TipoMoldova Iași, organizează manifestarea culturală „Coman Șova la 90 de ani“, pentru aniversarea poetului și gazetarului cu rădăcini pietrene la împlinirea frumoasei vârste, luni, 16 octombrie 2023, începând cu ora 13:00, în Sala Cupola.

Prezentarea va fi făcută de Aurel Ștefanachi, Lucian Strochi și Cristian Livescu. Actorul Dan Grigoraș va recita din lirica lui Coman Șova, iar moderator va fi prof. Mihaela Mereuță, managerul Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț.

Evenimentul va prilejui o expoziție de carte din opera lui Coman Șova apărută la Editura TipoMoldova Iași.

Tot împreună cu Editura TipoMoldova Iași, biblioteca l-a mai aniversat pe Coman Șova la împlinirea vârstei de 88 de ani, vineri, 15 octombrie 2021.

Coman Șova s-a născut la 18 octombrie 1933, la București. Părinții săi erau din Piatra-Neamț: Ioan și Ana (născută Bogdan) Șova.

În perioada 1941-1947 urmează Școala primară nr. 2 din Piatra-Neamț, apoi Liceul „Petru Rareș“ din aceeași localitate.

Debutează în anul 1950, în ziarul „Flacăra“ din Piatra-Neamț, cu poemul în proză „Diminețile albastre“.

În vara anului 1952 intră prin examen la Institutul de Teatru. În urma unui examen de aptitudini se transferă la Școala de literatură, care, în același an, devine Secția de literatură și critică literară „Mihai Eminescu“ în cadrul Facultății de Filologie a Universității București, pe care o urmează în perioada 1956-1960.

Între 1962 și 1964 este secretar literar la Teatrul „Barbu Delavrancea“ din București. Publică piesa „Iubesc pe-al șaptelea“ în revista „Teatrul“ nr. 2.

În perioada 1965-1972 este secretar general de redacție al revistei literare și de cultură „Amfiteatru“.

În 1967 publică piesa în două părți „Nopțile lui Argus“. În același an debutează cu volumul de versuri intitulat „Astrul nimănui“ la Editura Eminescu și devine membru al Uniunii Scriitorilor din România.

În anul 1974 este secretar general de redacție al ziarului „România liberă“, iar în perioada 1975-1986 este redactor-șef adjunct la revista „Magazin“, revistă ce aparținea de ziarul „România liberă“.

În 1980 publică volumul „Poeme“ la Editura Eminescu, iar în 1984 predă Casei de Filme 3 scenariul unei comedii, „Cursa cu obstacole“.

În 1989 îi apare volumul de versuri „Căderea fructului“ la Editura Eminescu, iar în 1996 publică, tot la Editura Eminescu, „Nevoia de alb“ cu o prefață de Nicolae Balotă. În același an, apare în Germania o antologie de poezie sub auspiciile Editurii Neue Literatur, cu titlul „Die Liebe ist mein Altagskleid“ („Iubirea este haina mea de toate zilele“), în traducerea prof.univ.dr. Ioana Crăciun, lansată la târgul de carte din Leipzig. De asemenea, fondează, împreună cu scriitorul Florentin Popescu, revista lunară „Bucureștiul literar și artistic“.

În anul 2012 apare antologia îngrijită de autor „Cuvinte de reazem“ la Editura TipoMoldova, în colecția „Opera Omnia. Poezie contemporană“.

În 2013, Editura Semne publică „Paharul cu îngeri“, ediție îngrijită de autor, „Frig“, volum de versuri în ediție bilingvă română-engleză, traducere de Ioan Mazilu Crângașu, precum și „Joc de aer/ Jeu d’ air“, traducere de Ion Roșioru. În același an apare, la Editura Artemis, „Zăpada și ochii lupilor/ „Lanievey los ojos des los lobos“ – poeme ediție bilingvă româno-spaniolă, traducere de Gabriela Banu, precum și „La copa Ilena de angeles“, selecție din „Paharul cu îngeri“ și traducere în spaniolă de Diana Cofsinski, la Editura Valparaiso. În 2019 apare „Bărbatul care trece“ la Editura TipoMoldova, în Colecția Bibliofil, iar „O sută și una de poezii“ apare la Editura Academiei Române, cu o prefața de Ioan Holban

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate