ANPM: Nivelul radioactivității mediului din România nu a fost afectat

Beautiful bright blue sky with white clouds, nature background concept.

Potrivit specialiștilor Agenției Naționale pentru Protecția Mediului din România (ANPM), datele înregistrate în ultima săptămână se situează în domeniul de variație al fondului natural, specific acestei perioade, iar monitorizarea atentă a evoluției situației radioactivității mediului, coroborată cu direcția curenților de aer se face continuu.

„Românii nu au nici un motiv de îngrijorare în privința nivelului radioactivității mediului, ca urmare a atacurilor recente din Ucraina. Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM) monitorizează permanent aerul, atât prin intermediul stațiilor automate de monitorizare a dozei gama, cât și prin analize de laborator, iar în perioada 15.05 – 19.05.2023 nivelul radioactivității mediului în România s-a încadrat în valori normale”, subliniază Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Laurențiu Alexandru Păștinaru.

„În cazul oricărei depășiri, în conformitate cu prevederIle OM nr. 1978/2010, laboratoarele din cadrul RNSRM notifică ANPM, iar după validarea datelor (ca urmare a remăsurărilor imediate), acestea sunt comunicate către factorii de decizie naționali: CNCAN, IGSU-MAI, MApN. De asemenea datele sunt transmise permanent și către Comisia Europeană, pe platforma EURDEP”, a declarat Președintele ANPM.

Precizările au fost făcute ca urmare a îngrijorării provocate în rândul populației de o știre potrivit căreia norul rezultat în urma exploziei unui depozit de muniție din Ucraina, a ajuns in Polonia, conform Agenției de Protecția Mediului din această țară.

Pentru mai multe informații accesați: http://www.anpm.ro/analize-laborator

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate