Aparținătorii vor avea acces la dosarul medical al pacienților decedați în spital

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență pentru completarea art. 24 din Legea drepturilor pacienţilor nr. 46/2003.

Modificarea actului normativ are ca scop facilitarea accesului membrilor familiei la datele confidențiale ale pacientului în cazul în care acesta s-a prezentat la unitatea sanitară în stare fizică de inconștiență și fără aparținători, iar evoluția patologică a dus la decesul acestuia. Datele privind diagnosticul, medicația, investigațiile efectuate pot fi eliberate în baza unei cereri depuse la conducerea unității sanitare.

Prin acest act normativ aprobat, autoritățile sanitare completează cadrul legal privind dreptul pacientului, în sensul creării posibilității aparținătorilor/moștenitorilor/rudelor de până la un anumit grad de a avea acces la datele medicale ale pacientului după decesul acestuia, în situația în care defunctul nu și-a exprimat, în timpul vieții, o dorință contrară și consemnată în scris, în acest sens.

În prezent, toate informațiile privind starea pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidențiale, chiar şi după decesul acestuia. Accesul la aceste informații se face doar în situația în care pacientul și-a dat consimțământul explicit de a se comunica datele sale medicale.

OUG-7

NF-60

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate