Aproximativ 500 de persoane salvate din apele Mării Mediterane de poliţiştii de frontieră români

Poliţiştii de frontieră români, membri ai echipajului navei maritime de patrulare MAI 1102 din dotarea Gărzii de Coastă, s-au întors astăzi acasă, după o operațiune de prevenire și combatere a migrației la care au participat în Marea Mediterană timp de patru luni de zile. În cadrul misiunilor desfăşurate, poliţiştii de frontieră români au salvat 484 de persoane, care se aflau în pericol pe ambarcaţiuni supraaglomerate și de mici dimensiuni, ce navigau în Marea Mediterană.

În perioada 08.07.2022-06.11.2022, nava maritimă de supraveghere MAI 1102  din dotarea Poliţiei de Frontieră Române a participat la Operaţiunea Comună „THEMIS”2022 – Italia, organizată de Agenţia Europeană FRONTEX (Agenţia Europeană pentru Poliție de Frontieră și Gardă de Coastă) ce s-a desfăşurat la frontierele maritime externe ale U.E.

Nava  Poliţiei de Frontieră Române a executat misiuni individuale de patrulare, supraveghere, căutare şi salvare în Marea Mediterană, la frontiera maritimă externă din sudul Italiei, alături de forţele de poliţie şi de impunere a legii ale tuturor statelor membre U.E. participante la misiune.

Pe timpul misiunii echipajul navei, format din 28 de poliţişti de frontieră, a efectuat 1.143 ore de patrulare pe mare și a participat la 6 operațiuni de căutare și salvare a vieților omenești pe mare. Poliţiştii de frontieră români au salvat, transbordat şi transportat 484 de persoane (bărbaţi, femei si copii), de diferite naţionalităţi, care se aflau în pericol pe ambarcaţiuni supraaglomerate și de mici dimensiuni, ce navigau în Marea Mediterană şi care, ulterior, au fost preluate autorităţilor italiene pentru efectuarea formalităţilor specifice.

Obiectivul principal al Operaţiunii Comune „THEMIS” a fost reprezentat de sprijinirea autorităţilor italiene în supravegherea şi controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene, precum şi de căutare şi salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue) la frontiera externă a Uniunii Europene.

Activitatea este o continuare a operaţiunilor de control la frontieră organizate de Frontex, în cadrul cărora Poliţia de Frontieră Română a avut o contribuţie semnificativă, atât din punct de vedere al mijloacelor tehnice, cât şi din punctul de vedere al numărului, al profilurilor şi al rezultatelor obținute de experţii detaşaţi, aprecierile venind atât din partea autorităţilor italiene, cât şi din partea Agenţiei. Operaţiunea a fost finanţată de către Frontex.

Sursa/Imagini: Politia de Frontieră Română

Vezi mai multe știri pe Știri Naționale.

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate