Asociația Născută Înger din Piatra-Neamț, clarificări importante pentru donatori cu privire la fondurile strânse pentru Eric

Pe 23 martie 2023, la solicitarea Asociației Născută Înger din Piatra-Neamț, am publicat un apel umanitar pentru un băiețel diagnosticat cu leucemie. Cazul lui Eric poate fi citit AICI – click. Costurile estimate pentru tratament se ridicau la 30.000 de euro conform unui document transmis de spitalul Memorial din Turcia care indica următoarele „Recomandăm pacientului tratament cu chimioterapie, cu spitalizare de o lună. După o lună de tratament vom recomanda transplant de aspirație a măduvei osoase. În perioada tratamentului vom efectua de 2 ori aspirația măduvei osoase. Perioada de şedere poate varia între 30 şi 35 zile.”

Precizăm că statul român nu decontează cheltuielile de spitalizare în Turcia, așa cum se întâmplă, spre exemplu, în spitalele din Europa, în anumite condiții, însă având în vedere rata de pacienți oncologici, atât copii, cât și adulți, tratați și intrați în remisie cu ajutorul echipei de specialiști a Spitalului Memorial din Turcia, Asociația Născută Înger din Piatra-Neamț a propus și a decis, împreună cu familia, la momentul respectiv, demararea strângerii de fonduri pentru tratamentul în Turcia. Prin urmare, toți cei care au donat în conturile Asociației Născută Înger au făcut mențiunea „tratament Turcia Eric Pintilie”.

Între timp, familia a luat decizia de a-l transfera pe Eric din spitalul de la Iași la un spital de stat din Italia, unde se află și în prezent sub tratament. Având în vedere decizia familiei, Asociația Născută Înger din Piatra-Neamț a fost obligată să găsească o cale legală pentru a „reloca” suma donată pentru tratamentul în Turcia din conturile asociației în contul personal al familiei, pentru ca părinții să poată folosi acești bani așa cum consideră că e mai bine, în interesul superior al copilului. Din punct de vedere juridic, situația a fost complicată, însă soluția găsită de Asociația Născută Înger din Piatra-Neamț a fost aceea a unui act de mecenat – încheiere de autentificare nr. 724/26.06.2023, semnat în fața domnului notar M.R. din Piatra-Neamț. Suma totală transferată, luni, 26.06.2023, în contul tatălui este de 69.311 lei, costurile de comisioane, taxe notariale etc. fiind suportate exclusiv de Asociație.

Așadar, toți cei care au donat pentru Eric trebuie să știe că întreaga sumă a ajuns la familie, până la ultimul leu, restul taxelor fiind suportate din fondurile proprii ale Asociației Născută Înger din Piatra-Neamț. Facem aceste precizări, deoarece în spațiul public au apărut o serie de acuzații cu privire la presupuse comisioane pe care Asociația Născută Înger le-ar primi de la spitalul din Turcia în schimbul pacienților trimiși aici sau presupuse deturnări de fonduri în folosul propriu al voluntarilor.

Colaborăm de foarte mult timp cu Asociația Născută Înger din Piatra-Neamț și o cunoaștem îndeaproape pe Carmen Suciu, coordonatoarea cazurilor socio-medicale. Chiar dacă putem înțelege anumite suspiciuni care pot plana deasupra ONG-urilor, întrucât nimeni nu neagă că există și înșelătorii, considerăm că toate aceste acuzații sunt nefondate, nu sunt bazate pe dovezi tangibile și sunt chiar jignitoare pentru toți cei care activează în cadrul Asociației Născută Înger din Piatra-Neamț cu multă onestitate și fără vreun interes pecuniar.

Scopul tuturor celor implicați este ca Eric și orice copil aflat într-o situație medicală dificilă să poată beneficia de cel mai bun tratament, cu cele mai mari șanse de reușită, indiferent de costuri. Asociația Născută Înger respectă decizia familiei de a trata copilul în Italia și mulțumește tuturor celor care din puținul lor au ales să îi ofere lui Eric o șansă la o copilărie normală. În același timp, Asociația dezminte orice zvon privind perceperea unor comisioane sau folosirea fondurilor strânse din donații în alt scop decât cel mediatizat și asumat public: acela de a veni în sprijinul exclusiv al celor aflați în nevoi. În acest sens, publicăm dovezile transferului bancar, precum și o declarație asumată de Spitalul Memorial din Turcia care confirmă că Asociația nu percepe niciun fel de comision ci, dimpotrivă, beneficiază de reduceri considerabile pentru pacienții pe care îi sprijină prin aceste campanii de strângere de fonduri.

„Viața unui copil este mai importantă decât orice în lumea asta. Mi-aș dori să nu cunoască nimeni vreodată ceea ce înseamnă să lupți pentru viața copilului tău și totul să fie în zadar. Mori odată cu el, iar apoi simți o ură și o furie pentru tot și toate. Am fost mulți ani în iad, un iad al neacceptării că micuța mea a plecat la cer. Am ajuns să blestem și faptul că eu încă respirăm. Am greșit enorm față de mine, de familie, de societate. Nu-mi caut scuze, însă așa am considerat eu atunci că mă pot răzbuna pe Dumnezeu care mi-a luat unicul copil, știind că nu mai pot avea altul. După ani și ani de furie, ură, durere, după focul în care am ars, am hotărât, văzând că distrug totul în jurul meu, că trebuie să accept și să redau mie, familiei și tuturor lumina și iubirea care totuși nu m-au părăsit.

Așa a luat ființă această asociație, dorind ca în fiecare viață salvată să văd chipul fetiței mele. Am reușit de multe ori, am plâns cu fiecare în parte, mă dor fiecare ochi bolnăviori, mă arde fiecare luptă pierdută, dar nu am renunțat și nu o voi face. Situația lui Eric este una inedită pentru noi, niciodată nu ne-am mai confruntat cu asta, de aceea am luat legătură cu specialiști pentru a rezolva cât mai bine, având ca țel superior micuțul. Am primit tot felul de acuzații, încă primim, dar asta nu are relevanță. Toți vrem  să dăruim viață micuțului. Puteți arunca cu orice doriți în mine, nici asta nu contează. Am fost cândva cenușă aruncată la marginea societății.

Un singur lucru vă rog: încetați să considerați că noi dorim să aducem vreun prejudiciu acestor părinți greu încercați, implicit micuțului Eric. Nu am folosit, nu vom folosi niciodată banii unei campanii umanitare în alte scopuri decât cele prevăzute în deschiderea și colecta făcută.Vă doresc numai bine și toți suntem aici ca Eric să fie bine.

Ne pare rău că s-au creat diverse suspiciuni, însă pentru noi a fost un caz inedit, deoarece niciodata nu am mai avut o astfel de speță. Cert este că am reușit să păstrăm binele superior al micuțului, iar banii colectați, donați de voi, toți cei cărora vă pasă au ajuns în contul tatălui. Dumnezeu să-l facă sănătos pe Eric, să le dea forță părinților și vouă, tuturor, numai bine și infinite binecuvântări.Mulțumim!”, a declarat Carmen Suciu, asistent social și coordonator.

Toți cei care au donat în conturile Asociației Născută Înger din Piatra-Neamț pentru diverse cazuri și doresc mai multe lămuriri cu privire la modul în care lucrează acest ONG și cu privire la circuitul fondurilor, pot solicita oricând o întrevedere cu conducerea asociației sau cu coordonatorii de caz. Mai multe detalii pe website-ul nascutainger.com.

Cazuri oncologice tratate cu succes de Asociația Născută Înger la Spitalul Memorial din Turcia

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate