Atenție la manipulările online prin trucaje cu ajutorul inteligenței artificiale (DEEPFAKE)

Atenție din ce surse vă informați, deoarece urmează să se încerce manipularea dumneavoastră cu ajutorul inteligenței artificiale (deepfake).

Dacă vedeți un clip video sau ascultați o înregistrare audio pe internet și nu vă este cunoscută sursa ca fiind de încredere, este foarte posibil să fiți în fața unui clip video sau a unei înregistrări audio trucate cu ajutorul inteligenței artificiale. În cazul clipurilor video, este relativ simplu să se vadă dacă sunt trucate la o privire mai atentă, dar înregistrările audio sunt mult mai greu de verificat. Există deja software-uri care imită aproape perfect vocea oricărui om.

Pentru că urmează un an electoral sălbatic și pentru că în România nu este incriminată clar folosirea unor astfel de software-uri, există semnale că unii își pregătesc deja așa-zise convorbiri ambientale pe care să vi le livreze ca fiind adevărate, în scopul de a compromite persoane politice, persoane din anturajul sau familiile acestora, funcționari publici, dar și jurnaliști, procurori, polițiști sau alte persoane incomode.

Atenție de unde vă luați informațiile. Urmează o perioadă foarte ciudată în istoria omenirii până când se va reglementa strict folosirea resurselor de inteligență artificială. Nu luați de bun decât ceea ce vedeți la surse pe care le cunoașteți și în care aveți încredere.

Vă rugăm să distribuiți și dumneavoastră această avertizare, pentru ca toți cunoscuții dumneavoastră să înțeleagă și să fie atenți la astfel de manipulări, și, nu uitați… oricare dintre voi poate deveni victimă a unui asemenea trucaj video, dar în special audio.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate