ATENȚIE la promisiunile de îmbogățire rapidă! Fraude devastatoare pentru cei care nu sunt atenți (NEAMȚ/OFICIAL IPJ)

În această săptămână polițiștii de prevenire și cei din cadrul Poliției municipiului Piatra-Neamț desfășoară activități preventive la asociațiile de proprietari, din Piatra-Neamț. Scopul acestor activități este conștientizarea oamenilor privitor la impactul fraudelor cu investiții on-line și modalități de prevenire ale acestor tipuri de infracțiuni.

Investițiile online au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, dar această creștere a dat naștere și unui fenomen periculos, și anume fraudele cu investiții.

Aceste fraude, denumite și investment frauds, pot fi devastatoare pentru cei care le cad pradă, lăsându-i cu buzunarele goale și visurile spulberate.

Unul dintre principalele motive pentru care oamenii ajung să fie victime ale unor astfel de fraude este lipsa de atenție.

Astfel, pentru a fi mai informați și mai conștienți cu privire la specificul lor, să încercăm să le cunoaștem mai bine prin cele mai frecvente caracteristici ale acestora.

Promisiunea de îmbogățire rapidă

Fraudele cu investiții adesea încep cu promisiuni tentante de profituri rapide și sigure. Promotorii fraudelor încearcă să atragă „investitori” folosind limbaj tentant, cum ar fi „dublați-vă investiția într-o săptămână” sau „profituri garantate”.

Ușurința cu care se renunță la sumele de bani

Persoanele vătămate sunt convinse să transfere sume, uneori foarte mari, de bani/ cryptomonede către entități/persoane necunoscute, atât în faza incipientă, cât și ulterior.

Cedarea controlului

Persoanele vătămate renunță cu ușurință, din cauza dorinței de îmbogățire rapidă și pe fondul lipsei de cunoștințe tehnice, la orice măsura de securitate digitală, cedând total controlul dispozitivelor electronice folosite. Astfel, aceștia își instalează diverse aplicații mobile care permit accesul și controlul dispozitivelor de la distanță permițând infractorilor accesul la aplicațiile de internet banking ale persoanelor vătămate, după care au realizat operațiuni financiare frauduloase de transfer bancar și inclusiv obținerea de credit online în numele victimelor.

Nivel înalt de resurse tehnice pentru atacatori

De obicei, atacatorii dovedesc abilități sporite de utilizare a resurselor tehnice disponibile: numere de telefon multiple, caller ID spoofing (falsificarea identității apelantului), platforme false găzduite în afara Europei, anonimizarea tranzacțiilor cu crypto-monede etc.

Presiune asupra investitorilor:

De multe ori, promotorii fraudelor pot folosi tactici agresive de „publicitate” a „investițiilor”, pentru a determina utilizatorii să acționeze rapid, precum termene limită sau oportunități exclusive care „dispar rapid”. În acest mod încearcă să evite verificări amănunțite, care ar putea conduce la edificarea persoanelor vătămate cu privire la schema frauduloasă.

Atenție! În mod frecvent, fraudele cu investiții se caracterizează printr-o serie informații limitate sau contradictorii despre investiții. Investitorii nu au acces la informațiile de bază, cum ar fi locația fizică a companiei sau strategiile de investiții, dar nu lipsesc promisiunile unor câștiguri exagerate.

Investment frauds pot avea impact financiar și emoțional semnificativ asupra victimelor.

Investitorii pierd bani și, în unele cazuri, economiile de o viață. Pierderea financiară poate duce la stres, depresie și alte probleme de natură socială, familială.

Sursa/Imagini: IPJ Neamț

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate