Atenţie la vinul aflat în proces de fermentare!

Toamna este anotimpul în care oamenii culeg viile și transformă strugurii în vin. Procesul de transformare a mustului în vin poate provoca adevărate tragedii din cauza dioxidului de carbon rezultat în procesul de fermentare a mustului, acumulat în spațiile de depozitare a butoaielor.

Atenție la dioxidul de carbon acumulat în beciurile sau spaţiile închise unde mustul este pus la fermentat!

În anul 2022, cinci persoane au fost salvate la timp de pompierii nemțeni din beciurile în care mustul era pus la fermentat.

Pe timpul procesului de fermentare pot apărea incidente sau chiar tragedii în condiţiile în care acesta nu este depozitat în spaţii corespunzătoare, care să poată fi aerisite. Este știut faptul că în cazul în care o persoană care a inhalat cantităţi mici de dioxid de carbon va prezenta dureri de cap, greţuri (cu sau fără vărsături), ameţeli, tulburări de vedere, greutate în respiraţie. Dacă în aer gazul este în concentraţie foarte mare, persoana în cauză îşi poate pierde cunoştinţa în câteva minute, iar consecinţele pot fi grave. Este foarte important de ştiut că victima nu îşi dă seama că se intoxică deoarece dioxidul de carbon pe care îl emană vinul în timpul fermentării nu are culoare şi nici miros.

Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu dioxid de carbon, acumulat în spații închise, pe timpul fermentării mustului, ISU Neamț recomandă:

  • nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise fără căi de aerisire;
  • nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare;
  • anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere;
  • verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi, prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen;
  • sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace, neurologice.
  • nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă fără echipament de protecţie pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră;
  • sunaţi la 112 în orice astfel de situaţie.

Sursa: ISU Neamț

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate