ATENȚIE, PIETRENI! Risc major pentru copii și animalele de companie! Dimineață începută cu o vizită de urgență la medic pentru că PRIMĂRIA FACE NANI (IMAGINI)

În fiecare an atenționăm despre riscurile majore la care sunt expuși copiii și animalele de companie din cauza căpușelor și în fiecare an Primăria iese din hibernare abia după ce răul a fost făcut. Personal nu sunt omul care atacă instituțiile, pentru mine toți oamenii din sectorul politic sunt o apă și un pământ – adică de o incompetență crasă – și am refuzat să arăt vreodată cu degetul într-o direcție sau alta DAR…astăzi e ziua în care situația s-a schimbat radical.

Cu toate măsurile de siguranță posibile – pentru că sunt un stăpân de cățel care nu face economie atunci când vine vorba de prevenție și de tot ceea ce ține de vaccinări/deparazitări/tratamente efectuate la timp – am ajuns plângând la ora 08.15 la medicul nostru veterinar. Câinele meu, un ciobănesc german în vârstă de 9 ani manifesta toate semnele de babesioză: febră, apatie, inapetență și astăzi dimineață începuse să urineze cu sânge…și da, era deparazitat extern cu zgarda Foresto care nu e deloc ieftină. Au urmat analizele de sânge la urgență (hematologie, biochimie), examenul citologic și în mod inevitabil confirmarea diagnosticului de babesioză.

Sunt cel puțin 2 săptămâni în care s-au tot înregistrat temperaturi chiar peste medie raportat la această perioadă însă stimabilii din Primărie consideră că acel calendar al dezinsecției/deratizării este cumva bătut în cuie și nu se justifică o astfel de acțiune în funcție de evoluția vremii. Prioritară este, pare-se, tăierea pomilor fructiferi de sub geamurile locatarilor deranjați de umbră și în general de tot ce mișcă, nu prevenția unor astfel de cazuri. Bun, înțeleg domnule Primar că nu dați două parale pe animalele de companie și că în toată perioada asta în care ați dat orașul peste cap nu ați fost în stare să faceți UN SPAȚIU de joacă pentru ei…UNUL, deși pozați în mare iubitor care transpiră empatie prin toți porii…dar la copii nu vă gândiți? Ați avut vreodată curiozitatea de a citi despre ravagiile pe care le face boala Lyme? An de an aceeași problemă, an de an trebuie să scriem articole peste articole pentru a defrișa junglele în care se tranformă spațiile verzi, an de an ignorați tot ceea ce se poate ignora ca și cum acesta ar fi obiectivul principal pe care îl aveți în viață.

Astăzi am avut noroc din trei motive: primul pentru că pregătirea mea de bază este de cadru medical cu o vechime de peste 15 ani în acest domeniu, lucru care m-a ajutat să recunosc simptomele în fază incipientă, al doilea a fost acela că mi-am permis tratamentul care nu este nici pe departe o sumă modică și al treilea a fost că avem o clinică excepțională în acest oraș, cu medici mai mult decât competenți care știu ce fac, se implică și răspund la telefon și în afara programului de lucru, iar pentru acest lucru nu am cuvinte să le mulțumesc…și nici măcar nu sunt sigură că asta e ordinea corectă. Câinele meu NU este încă în afara oricărui pericol dar semnele sunt bune…o zi dacă aș mai fi așteptat poate l-aș fi pierdut.

Vă întreb acum, domnule primar, în condițiile în care eu nu locuiesc la casă, nu merg pe câmp alături de oi și îmi plimb câinele doar pe aceste spații verzi infecte ale orașului, ticsite de căpușe și de șobolani încă de la finalul lunii ianuarie, cine este responsabil pentru chinul meu, al animalului și pentru banii și timpul pe care le-am pierdut astăzi? Nu ar trebui oare să vin să vă aduc factura de la cabinet și să am pretenția de a mi-o deconta? Ba ar trebui, doar că asta ar însemna să îmi pun mintea cu um om total lipsit de viziune care habar nu are să prioritizeze lucrurile cu adevărat importante…mă gândesc dacă am s-o fac sau ba. Luați la rând clinicile veterinare și întrebați medicii când au apărut primele cazuri de babesioză, dacă insistați să fluturați nenorocitul ăla de calendar în fața cuiva.

Până una-alta, rugați-vă să nu ajungă vreun copil în spital în perioada aceasta. V-aș spune multe însă educația primită de la părinții mei nu îmi permite să mă adresez așa cum ați merita, așa că mă rezum la atât: să vă fie rușine! Primar mai habarnist nu a văzut vreodată municipiul Piatra-Neamț, ați devenit un etalon, felicitări!

Dragi părinți, dragi posesori de animale: verificați-vă copiii și animăluțele de fiecare dată când ajungeți acasă…scoateți hăinuțele de pe ei, verificați-i în cap, la axile, în zona genunchilor, peste tot, iar la animăluțe, periați-le și pipăiți-le de la greabăn la coadă (inclusiv lăbuțele și burtica) și fiți atenți la lipsa poftei de mâncare, apatie, febră și urină modificată. În cazul meu căpușa a mușcat și a plecat, nu am găsit-o în blană dar răul fusese deja făcut. În baza calendarelor primăriei, mai bine suflăm și în iaurt.

Despre astfel de probleme am atenționat de la finalul lunii ianuarie…dar cui i-a păsat?

Citiți și:

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate