Au reușit! Echipa Neves de la „Rareș” a strălucit în Statele Unite la conferința ISDC 2022, alături de experți de top ai lumii pe tema expansiunii în spațiu

Comunicat de presă

Pe 2 iunie, elevii de la Colegiul Național „Petru Rareș” care alcătuiesc echipa Neves, s-au întors de la conferința ISDC 2022 (International Space Development Conference) susținută la Arlington, Virginia, în Statele Unite ale Americii. Conferința a fost un prilej pentru ingineri și teoreticieni de top în domeniul expansiunii umanității în spațiu, totul fiind sub patronajul NSS (National Space Society), al cărei scop este stabilirea unor comunități umane în spațiu. În acest cadru, elevii câștigători ai concursului Space Settlement Contest organizat tot de NSS au fost invitați să participe.

Expansiunea în spațiu, fiind o problema atât de complexă, a fost abordată de experți din diferite domenii: Directori NASA, Directori executivi ai unor companii interesate de posibilitățile spațiului. De asemenea, Al Globus, președintele comisiei de jurizare a concursului, a susținut un discurs înaintea decernării premiilor.

6 dintre echipele câștigătoare au fost selectate să susțină o prezentare orală a proiectului lor pe scena cea mare. Printre acestea au fost și echipa Neves, dar și alte 3 echipe tot din România.

Discursul lor a fost apreciat de organizatorii conferinței, cât și de mulți alții care au asistat. Prezentarea elevilor nemțeni a avut loc în prima dintre cele trei zile de conferință. În cea de-a doua zi, aceștia au participat la diferite seminare și prezentări pe teme precum viața pe Marte, poluarea spațială și legislația privind expansiunea în spațiu. În cea de-a treia zi, a avut loc festivitatea de premiere, unde echipa Neves a avut prilejul să cunoască punctele cele mai importante ale proiectelor câștigătoare și, de asemenea, să primească diploma pe scenă.

A fost o experiență foarte interesantă și captivantă. Am asistat la prezentări ale unor nume mari în industria aerospațială – Kathy Leuders, administrator al operațiunilor spațiale la NASA, sau Michelle L.D. Hanlon, președinte NSS. Expansiunea companiilor spațiale private a fost din nou menționată puternic și efectele acesteia asupra explorării spațiului. Cred că oricare dintre noi și-ar dori să mai participe măcar o dată la o astfel de conferință” a declarat Mircea Verdeanu.

Toate aceste experiențe nu ar fi fost posibile fără ajutorul sponsorilor: TZMO Romania, SSAB, BDO, Trust CCDP SRL, Dinamic92, InsideHR, Dolinex, Rifil, Izotec, Eturia, Decorlux, Medasimpex, Comes, Criber, Accesoria, Banca Transilvania, Site Bau, Moldocor, Maxx Computers precum și persoane fizice. S-a primit un sprijin deosebit și esențial în același timp din partea Primăriei  și a Consiliului Local Piatra-Neamț, reprezentanți ai Consiliului Județean, Prefecturii, Parlamentului României, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate