Autenticitatea statuetei descoperite la Piatra-Neamț, veche de 17 milenii, recunoscută peste hotare

FOTO pusă la dispoziție de prof. dr. Marin Cârciumaru

În 2019, colectivul de cercetare al Muzeului Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic, din cadrul Complexului Național Muzeal ”Curtea Domnească” din Târgoviște, instituție subordonată Consiliului Județean Dâmbovița, informa comunitatea științifică și opinia publică din România că a descoperit, prin săpături arheologice, într-o nouă așezare paleolitică (denumită Piatra-Neamț 1), prima statuetă de tip Venus din țara noastră, în data de 21 iunie 2019. Pe 18 decembrie 2019 la ora 11:00, „Venus de Piatra-Neamț” a fost expusă pentru prima dată publicului.

O caracteristică excepțională a statuetei de la Piatra Neamț este oferită de conservarea intactă a acesteia, mai ales că marea majoritate a statuetelor paleolitice din piatră descoperite până în prezent au fost găsite în stare mai mult sau mai puțin fragmentară. Realizată din gresie, statueta măsoară circa 10 cm și păstrează urme diverse de prelucrare. Vârsta statuetei a fost dată prin metode de cercetare. Vorbim de o vechime de aproximativ 17.000 de ani (~17.200).

Deși statueta a fost descoperită prin cercetări arheologice sistematice, autenticitatea acesteia a fost puternic contestată în mass-media, dar și de o parte a specialiștilor în domeniu. În urma acestui scandal mediatic, arheologul expert implicat în cercetările arheologice de la Piatra-Neamț a fost suspendat pentru o perioadă de un an „ca urmare a încălcării prevederilor Codului deontologic”. Echipa de cercetare a fost acuzată în spațiul public de posibila falsificare a descoperirii. S-ar putea spune acum, după 3 ani, că pe nedrept.

FOTO pusă la dispoziție de prof. dr. Marin Cârciumaru

La vremea respectivă, în 2019, explicam pe larg contextul special al găsirii statuetei în sit de către doi amatori asociați echipei de specialiști, în perioada unor inundații, dar și detaliile științifice care confirmau autenticitatea acesteia într-un interviu în care am stat de vorbă cu profesorul universitar dr. Marin Cârciumaru, implicat în cercetarea de la așezarea paleolitică din Piatra-Neamț.

Citiți și: EXCLUSIV! Cum a fost descoperită Venus de Piatra-Neamț, fabuloasa statuetă, veche de 17 milenii. De vorbă cu prof. univ. dr. Marin Cârciumaru

Descoperirea valoroasă, puternic contestată în România, a fost apreciată peste hotare. La sfârșitul anului 2022, în decembrie, un amplu studiu științific al statuetei descoperite la Piatra-Neamț a apărut în prestigioasa revistă L’Anthropologie. Printre semnatarii studiului se numără și Randall White (decedat în prezent), profesor de antropologie la Universitatea din New York și unul dintre cei mai mari specialiști în artă paleolitică din lume. Randall White este un specialist care a demascat mai multe falsuri de-a lungul timpului, iar faptul că și-a pus semnătura pe un studiu care confirmă autenticitatea statuetei descoperite la Piatra-Neamț este încă o confirmare a integrității echipei de cercetare.

Apărută pentru prima dată în 1890, L’Anthropologie rămâne una dintre cele mai importante reviste dedicate științelor preistorice și paleoantropologiei. Revista publică în mod regulat numere tematice, articole originale și recenzii de cărți.

Studiul intitulat A new Palaeolithic female figurine from Piatra Neamț, Romania și semnat de Elena-Cristina Nițu, Randall White, Marin Cârciumaru, Ovidiu Cîrstina, Florin-Ionuț Lupu, Marian Leu, Mihai Straticiuc, Tiberiu Bogdan Sava, Adrian Bălășescu, Mihaela Manea Stelian Grigore, Robert Sîrbu, arată, în rezumat, următoarele:

Raportăm aici descoperirea în 2019 a unei figurine feminine din paleoliticul superior la situl în aer liber Piatra-Neamț din valea Bistriței, România. Această figurină, prima descoperită vreodată în România, a fost găsită într-o zonă în care arta figurativă paleolitică este extrem de slab reprezentată și astfel de figurine sunt absente. Vom prezenta primele observații privind contextul descoperirii și materialelor de pe șantier, rezultatele datării ocupațiilor excavate până în prezent și o descriere detaliată a figurinei, pentru care s-a folosit microscopia de joasă și înaltă rezoluție. Analiza sa a implicat mai multe etape de cercetare și utilizarea metodelor nedistructive: Emisia de raze X indusă de particule (PIXE), spectroscopie vibrațională FT–Raman, tomografie computerizată (CT). În acest fel, încă de la prima sa apariție, figurina paleolitică găsită la Piatra Neamț a făcut obiectul mai multor studii interdisciplinare, care au permis o mai bună descriere și caracterizare a urmelor păstrate pe ea.

Descoperirea de la Piatra-Neamț are ecouri internaționale, mai ales acum, în contextul în care autenticitatea este confirmată științific. Patrick Paillet, expert în preistorie în cadrul Muzeului Național de Istorie Naturală din Paris și unul dintre cei mai mari specialiști în artă paleolitică din Franța, a apreciat rezultatele studiului din revista L’Anthropologie, fiind citat într-un articol în Le Point. „În timp ce contextul arheologic oferă o dată de 17.000 de ani, stilul amintește de cel al artiștilor gravettieni, care și-au exercitat talentul cu câteva milenii mai devreme. Cu toate acestea, această discrepanță nu îl șochează pe Patrick Paillet: La urma urmei, artiștii au o mare libertate de exprimare. Cine a sculptat această Venus poate să fi fost inspirat de forma pietricelei.”

O altă ipoteză indică faptul că ar fi putut fi îngropată la câteva milenii după concepție. Semne de uzură sugerează că silueta ar fi fost purtată în jurul gâtului ca un colier. În același articol din Le Point, Jules Masson Mourey, expert în preistorie la Universitatea din Aix-Marsilia, cataloghează, la rândul său, descoperirea ca fiind una „incredibilă”.

Concluzia este că e timpul ca România să înceapă să învețe să își aprecieze patrimoniul și să își valorifice artefactele așa cum se cuvine. Până atunci, fabuloasa statuetă de la Piatra-Neamț rămâne în continuare apreciată mai mult peste hotare. O astfel de descoperire a unei statuete de piatră întreagă se întâmplă cam o dată la 100 de ani. În 1908 a fost descoperită Venus de Willendorf, iar în 2019, la peste 100 de ani, Venus de Piatra-Neamț.

În prezent, Venus de Piatra-Neamț este expusă la Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic din cadrul Complexului Național Muzeal ”Curtea Domnească” Târgoviște.

Un material din 2019, mai jos:

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate