Autoturismul căzut în canalul Bistrița a fost scos cu succes de scafandri. Cum să ieși dintr-o mașină care se scufundă

Forțe și mijloace de la Detașamentul de pompieri Piatra-Neamț (o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare, o autospecială pentru scafandri încadrată cu trei scafandri, o barcă, o ambulanță SMURD) SVSU Alexandru cel Bun (un buldoexcavator) și ISU Suceava (un scafandru cu o autospecială pentru scafandri) au intervenit astăzi, 3 noiembrie, pentru scoaterea autoturismului căzut din canalul Bistrița, a anunțat purtătorul de cuvânt al ISU Neamț, locotenent Irina Popa.

Reamintim că ieri, 2 noiembrie, pompierii și polițiștii au fost înștiințați despre faptul că un autoturism a căzut în canalul Bistrița din localitatea Vaduri (comuna Alexandru cel Bun). În autoturism se aflau două persoane care s-au autoevacuat și nu au necesitat îngrijiri medicale. Detalii aici – click.

Din imaginile de mai jos se poate observa că intervenția a fost una profesionistă, extrem de similară cu ce se întâmplă în alte țări. Județul Neamț are multe zone de apă adâncă, lângă șosele, și e important de știut faptul că plonjarea cu mașina într-un canal sau într-un lac adânc se poate încheia tragic în câteva minute dacă șoferul și pasagerii intră în panică și nu știu ce au de făcut.

În cazul de ieri, cei doi tineri de 18, respectiv 22 de ani au scăpat în mod miraculos cu viață și este un caz fericit. Ce s-ar fi întâmplat, însă, dacă portierele, geamurile sau centurile erau blocate, iar persoanele aflate înăuntru s-ar fi panicat fără să reacționeze rapid?

Un dispozitiv mic și relativ ieftin care se poate monta la breloc vă poate salva viața în aceste situații, chiar dacă intrați în panică și nu puteți ieși la timp din mașină. Se găsește și în România și are un mic cuțit cu care se poate tăia centura, respectiv un sistem cu care poate sparge geamul mașinii în câteva secunde.

Imagini ilustrative:

Pentru a înțelege metodele de evacuare în cazul nefericit în care aveți un accident în urma căruia ajungeți în apă, mai jos vă prezentăm un video care arată cât de greu ieși din mașină, în apă, dacă portierele și geamurile sunt blocate.

Mașina se poate scufunda în mai puțin de 1 minut, timp în care reacția rapidă este deosebit de importantă. Cât timp mașina este încă la suprafața, evacuarea este prioritară, nu irosiți acele prime secunde sunând la 112. Deschideți geamul sau portiera, scoateți centura și ieșiți. Dacă aveți copii în mașină, ei vor fi scoși cu prioritate.

În cazul în care mașina a ajuns să se scufunde, va fi aproape imposibil să deschideți geamurile sau portierele din cauza presiunii apei. Aici vă poate ajuta dispozitivul de spargere a geamului pentru a vă putea evacua. Recomandarea este spargerea geamurilor laterale, în zona colțurilor, nu a parbrizului, care mult mai rezistent. Există mai multe dispozitive de acest gen pe piață, din acest motiv vă recomandăm să studiați performanța dispozitivului înainte de a-l cumpăra și a vă baza pe el. De asemenea, acesta trebuie să fie ușor accesibil, preferabil la brelocul cheii de la mașină. Dacă e pus prin portiere, în torpedou sau în portbagaj nu veți avea timp să îl folosiți într-o situație limită.

Pentru a vedea cât de dificilă a fost misiunea scafandrilor pentru scoaterea mașinii din Bistrița, vă recomandăm un canal de YouTube al unei echipe de scafandri civili care colaborează cu autoritățile și care prezintă multe misiuni de acest gen: Adventures with Purpose, cele mai multe soldate, din păcate, cu decese.

Conduceți cu atenție! Viața e mai importantă decât orice. Recomandările de mai sus nu sunt o informare oficială, însă vă pot salva viața. Un mic dispozitiv de acest gen și un set de instrucțiuni de evacuare rapidă din mașina aflată în apă ar trebui să fie la îndemâna tuturor. Citiți despre aceste lucruri, informați-vă și nu spuneți „mie nu mi se poate întâmpla niciodată”. Mai bine să fim pregătiți decât să regretăm mai târziu.

FOTO: ISU NEAMȚ

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate