Birocrația din unele instituții nemțene a ajuns la un nivel aberant

Grupul nostru de presă lucrează cu multe instituții din diverse județe, prestând multe servicii și în afară de cele de publicitate/promovare. Având această experiență de a colabora cu diverse UAT-uri, tragem un semnal de alarmă legat de situația din Neamț.

Și vom începe cu un exemplu despre cum se desfășoară o achiziție a unui serviciu de câteva mii de lei de la un UAT din județul Harghita. Suntem sunați, li se indică celor de la UAT locul unde se găsește oferta publică sau cea de pe SEAP, în funcție de modul în care vor să facă achiziția. Ei fac de regulă achiziția directă fără niciun SEAP, pentru că valoarea este mică, adică ne spun ce doresc sau trimit o comandă pe e-mail. Noi prestăm serviciul și trimitem factura și raportul de execuție a serviciului și gata. Dacă mai au nevoie de alte acte specifice, le trimit pe e-mail, le semnăm și le trimitem înapoi.

Pentru un serviciu similar în Neamț:

  1. UAT-ul ne contactează ca să ne trimită cererea de ofertă.
  2. Chiar dacă avem oferta publicată și pe SEAP, trebuie să le facem o altă ofertă ca răspuns la cererea lor.
  3. Pentru achiziția serviciului, se merge la UAT cu ștampila și pixul în mână să semnăm un contract cu multe pagini pentru un serviciu de câteva mii de lei.
  4. Se emite un ordin de începere a lucrărilor.
  5. Se execută serviciul și apoi se semnează un proces-verbal de recepție și, după caz, unul de instruire.
  6. Se emite factura și se așteaptă, niciodată nu se știe clar cât. Toate aceste formalități se fac în două sau trei exemplare și necesită prezența fizică, deoarece nu se acceptă scanări pe e-mail. Toate documentele trebuie să fie semnate și ștampilate în original.

Dincolo de birocrația absolut aberantă, creată parcă special ca o armată de funcționari să aibă loc de muncă, sistemul blochează accesul firmelor de la distanțe mai mari de câțiva kilometri să presteze servicii de valori mici, pentru că, de regulă, profitul este mic și, dacă te deplasezi de atâtea ori la beneficiar, ai ieși pe minus, iar să porți corespondența cu acte în original prin poștă te-ar scoate din orice termene de realizare a serviciului.

Credem că în Neamț ar trebui să intervină de urgență Prefectura și să organizeze o masă rotundă cu reprezentanții UAT-urilor, cei ai organelor de control, în special ai Curții de Conturi, să vină și dintre cei care prestează servicii sau vând produse UAT-urilor, să se pună toți la masă și să stabilească clar ce este obligatoriu și ce reprezintă birocrație cu exces de zel. În caz contrar, din ce în ce mai puține firme serioase vor refuza să mai lucreze cu instituțiile din Neamț, acestea rămânând căpușate de firmele de casă sau de partid, asta în cazul în care nu cumva chiar asta se dorește.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate