BORCartiștii – O călătorie plină de succese și colaborări

BORCART-STRĂDANIE ȘI TALENT

În noimbrie 2022 s-au sărbătorit zilele Liceului „Mihail Sadoveanu”, iar elevii din Sabasa au profitat de această ocazie pentru a dramatiza „Baltagul” lui Sadoveanu cu ajutorul elevilor din clasa a VII-a de la Scoala „Aurel Dumitrașcu” Sabasa. Apoi a fost adus drumul Vitoriei Lipan în vremea noastră, pregătind un interesant documentar ce promovează comuna Borca și Valea Muntelui.

                Pofta vine mâncând, la Concertul caritabil de Crăciun, copiii iar au fost pe scenă, apoi de Florii s-a desfășurat un proiect de colaborare cu Ansamblul „Nemțișorul” de la Centrul de Cultură și Artă „Carmen Saeculare”, ansamblu condus de cantautorul și profesorul Laurențiu Marian. Legătura o face Eugenia Petrea, care este atât membră a trupei BorcArt, cât și a ansamblului. Din această colaborare a ieșit o șezătoare bine cântată, o mulțime de proiecte și o colaborare ce se anunță pe termen îndelungat. Alcătuirea șezătorii a fost oarecum altfel, fiind nevoie de mai multă documentare-Ion Creangă avea anumite legături cu Valea Muntelui, asemenea și bunicul David Creangă. Asemenea eveniment a stârnit curiozitatea studenților de la Facultatea de Etnologie din Baia Mare, dar și a românilor din Diaspora, așa că , pe 15 august când urmează cunoscuta noapte albă pe Borca, cu corturi și foc de tabără, cu cântece și bucate tradiționale, BorcArt are din nou ceva de arătat.

Dar isprăvile noastre  nu au făcut pauză…De ziua eroilor am colaborat cu grupul folk „Floare de colț” condus de artistul Cătălin Popovici și am reușit o frumusețe de spectacol- moment de comemorare a eroilor din zonă. Piesele de obicei sunt alese din cartea „O felie de bucurie”, apărută la Editura Scara, tot o reușită din comuna noastră.

 17 iunie-prima zi de vacanță-  a fost pentru noi apariția pe o scenă consacrată a Teatrului Bacovia din Bacău , în cadrul Festivalului Internațional Neghiniță unde am avut o prestație apreciată cu note foarte bune și ne-am bucurat de admirația doamnei Adriana Trandafir. De  aici am prins curaj și ne-am înscris la alt concurs internațional-”copilăria -un poem” de unde ne-am întors cu Trofeul pentru Artă Dramatică, cu felicitări, aprecieri la care nici n-am visat.

Pe 31 august vom merge în Făgăraș pentru un schimb de experiență deosebit la sărbătoarea limbii române, iar activitatea noastră devine o surpriză frumoasă, atât pentru spectatori, cât și pentru noi.

Cristina Petrea-Postovaru

Cine sunt BORCartiștii? Începem cu cel mai mare-Luca Amariei-6 ani, ușor peltic și energic , iedul cel mic în rol și în realitate, urmat de Karina Mareș – clasa I – cel mai ascultător actor. Apoi talentații de la clasa a VII-a Sabasa: Crina Ilaria Ciubotă, Medeea Elena Tincă, Delia Georgiana Alexandru, Paula Oana Florescu, Rareș Amariei, Andrei Cotîrgășanu, David Fedeleș, de la Borca vine la repetiții Casian Ciubotă, iar trupa se bucură de talentați membri din Fărcașa-Gabriel Constantin Lupuleasa, Daniel Furtună, mai nou – Georgian Furtună și Lucas Bălțătescu. Din Grințieș ajunge la noi Maria Popovici. Am lăsat la urmă pilonii trupei- Eugenia Petrea – care susține și partea muzicală, ambasadorul cultural, iar omul orchestră este Ștefan Petrea, sunetist , cameraman, sufleur , ambii de la clasa a IX-a A , de la Liceul din Borca. Sprijin la șezătoare au fost și Luisa Crețu și Cezar Căiescu.

                Succesul nostru este dat și de faptul că avem piese inedite, fără roluri principale, prestația fiecăruia fiind cumva echilibrată .Toți suntem principali, toți lucrăm la decoruri, toți știm rolurile celorlați, toți ne emoționăm și ne uităm recuzita…

                Mulțumim pentru că în deplasările noastre am avut sprijinul primarului Comunei Borca-Petrică Ruscanu și al primarului comunei Fărcașa, domnul Bogdan Țifui.

Cristina Petrea-Postovaru

Vezi mai multe știri pe Ziar Bicaz

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate