Bucuriile primăverii: Au sosit berzele în cuib. Imagini din Neamț

Frumoasele berze au început să sosească în Neamț și să își ocupe cuiburile. Aceste păsări migratoare se reîntorc în primele luni ale primăverii. Încă din aprilie, ele încep să depună ouăle, iar puii încep să apară o lună mai târziu, pe rând. 

Potrivit SOR, specia cuibărește în România, fiind prezentă la noi doar în perioade de cuibărit. Sosește începând cu luna martie și pleacă înapoi în cartierele de iernare la sfârșitul lui august – începutul lui septembrie. Foarte puține exemplare rămân peste iarnă (în special cele cu probleme).

Societatea Ornitologică Română (SOR) împreună cu companiile Enel din România au lansat în urmă cu câțiva ani aplicaţia mobilă „Uite barza!”, singura aplicație mobilă din Europa pentru recenzarea berzelor albe. Societatea Ornitologică Română (SOR) a început proiectul de numărare a berzelor albe în 2017, cu sprijinul companiilor Enel din România și s-a concentrat pe numărarea berzelor cuibăritoare, în luna iulie a fiecărui an.

Cu ajutorul celei mai recente variante a aplicației noastre, orice persoană care are un smartphone poate participa activ în procesul de observare din cadrul acestui proiect de citizen science. Metodologia este similară cu recensământul cuiburilor, se notează dacă este observat un individ sau o pereche pe cuib, se ia poziția cu ajutorul aplicației și se face o fotografie în care să se vadă barza pe cuib (fotografia este necesară pentru validarea observației). Precizia localizării este foarte importantă! Poziția cuibului trebuie marcată exact lângă stâlp (sau alt suport) și nu de la distanță sau din mașină.

transmite SOR.

Barza este o specie antropofilă, majoritatea cuiburilor fiind amplasate în zone populate, sau în apropierea acestora. Cuibărește în zone deschise, bogate în fânețe / pajiști sau terenuri agricole tradiționale, mozaicate. Este abundentă în special în apropierea unor zone mai umede (lunca Dunării sau a râurilor mari, pajiști umede din depresiuni intramontane). Mai multe detalii pe site-ul SOR aici – click.

  • De AICI puteti downloda versiunea de aplicatie pentru Android (Necesită Android 5.0 sau o versiune ulterioară)
  • De AICI puteti downloda versiunea de aplicatie pentru iOS. (Necesită iOS 8.0 sau o versiune ulterioară)

De asemenea, primul proiect al SOR de supraveghere video a unui cuib de berze înregistrat în aplicația Uite barza! este susținut de partenerii Enel România și E-DISTRIBUTIE MUNTENIA . Împreună cu aceștia, specialiștii SOR au instalat o cameră de supraveghere pentru live streaming în județul Giurgiu. Stream-ul poate fi vizionat la acest link: https://www.youtube.com/watch?v=qSHHOLi5qcw

FOTO: Youth for Neamt

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate