Cadastru în Cândești: Aproape 8000 de imobile urmează să fie intabulate (VIDEO)

Primarul State Gheorghe-Daniel din comuna Cândești mai bifează o realizare foarte importantă pentru localitatea pe care o conduce. E vorba de un proiect pe bani europeni pentru măsurarea și intabularea GRATUITĂ a tuturor proprietăților, astfel, comuna Cândești fiind una dintre primele comune din județul Neamț care se poate lăuda că a făcut cadastrarea pe bani europeni fără să pună cetățenii la cheltuieli.

Aproape 8.000 de imobile din comuna Cândești din județul Neamț au fost măsurate și urmează să fie intabulate. Rezultatele lucrărilor de cadastru general au fost afișate atât la sediul primăriei din localitate, cât și pe pagina de internet a Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Persoanele interesate au la dispoziție 60 de zile pentru a depune contestații sau cereri de rectificare.

În urma lucrărilor de înregistrare sistematică a proprietăților, în comuna Cândești au fost identificate 7.924 de imobile, cu suprafața totală de 3.794 de hectare.

Lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților în evidențele de cadastru și carte funciară se desfășoară în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) și sunt gratuite pentru cetățeni. Finanțarea este asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.

Rezultatele lucrărilor de cadastru general pentru  unitatea administrativ-teritorială (UAT) Cândești au fost afișate miercuri,  25 octombrie 2023. Data limită de depunere a contestațiilor este 22 decembrie 2023.

Cererile de rectificare a documentelor tehnice, în forma prevăzută de lege, însoțite de documentele justificative, pot fi formulate în termen de 60 de zile de la data afişării și pot fi depuse la sediul primăriei din localitate, transmise prin poştă sau curier, ori prin mijloace electronice. De asemenea, constestațiile pot fi depuse în sistemul informatic. În acest caz, certificarea nealterării conţinutului înscrisurilor doveditoare odată cu redarea pe suportul informatic, va fi făcută de către deponent prin semnătură electronică calificată, conform reglementărilor în vigoare.

În prezent, se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților la nivelul întregii localități în 18 UAT-uri din județul Neamț. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin POR 2014-2020.

ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și de incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, inclus în Axa prioritară 11 din POR. Proiectul major completează obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 ha din 660 de UAT-uri situate în zone rurale ale României. Valoarea totală a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 – cofinanțare de la bugetul de stat.

Mai multe informații despre PNCCF și despre proiectul „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România” sunt disponibile pe site-ul www.ancpi.ro

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate