Când ai idei puține și fixe dar legea o faci tu, pentru că ești primar și POȚI: „Dau o hotărâre de consiliu local și BAG un statut nou” – „Pericolul” de la Spitalul Bisericani

Primarul Comunei Alexandru cel Bun a reușit performanța de a rezolva absolut TOATE problemele cetățenilor și pentru că, aparent, nu dorește să își iasă din ritm, a inventat una nouă. La drept vorbind, nu e de mirare având în vedere faptul că astrologii au vorbit despre o aliniere unică a planetelor în acest an care ar stimula – printre altele – creativitatea (în unele cazuri, mai pe românește tradus, ar favoriza înmulțirea gărgăunilor din căpuț).

Mai mulți pacienți care se internează frecvent la Spitalul Bisericani pentru afecțiuni cronice ne-au semnalat apariția unui anunț lipit pe un perete al unității medicale prin care se atenționează asupra faptului că este interzisă hrănirea câinilor pentru că mușcă – aspect care este total neconform cu realitatea. Imaginea ne-a fost trimisă pe adresa redacției:

În zona spitalului din Bisericani (inclusiv în curte) trăiesc – mult spus, mai degrabă supraviețuiesc de pe o zi pe alta – mulți câini extrem de blânzi, învățați cu oamenii, hrăniți chiar și de către personalul medical sau de pacienții care ies afară pentru o gură de aer proaspăt. Nu a fost semnalat niciodată vreun atac, nu s-a plâns nimeni de faptul că nu ar putea conviețui alături de aceste suflete până i s-a cășunat primarului să scape de ei.

Ceea ce nu înțelege „stimabilul” este faptul că a inventa niște motive absurde pentru a nu mai hrăni niște biete animale nu doar că nu rezolva problema ci, din contra, ar putea-o agrava. Câinii nu atacă decât dacă sunt provocați, bătuți sau lihniți de foame, și uneori nici așa. Nu vorbim aici de cazurile excepționale în care câinii agresivi chiar își fac de cap – au fost situații și nu contestăm acest lucru – doar că nu în cazul de față. În loc să gestioneze problema cu cap și cu un minimum de empatie, edilul apelează la tertipuri de 2 lei și este hotârât să facă în așa fel încât acei câini să dispară din acea zonă sau chiar de pe fața pâmântului, adică îi paște eutanasierea.

Și ca să vă demonstrăm că exact ceea ce am scris noi se confirmă, iată câteva fragmente din discuția pe care am avut-o cu domnul „idei mărețe” – doar gura păcătosului adevăr grăiește:

Primarul Ion Rotaru: „Acum, luna viitoare, pe 7, dau o hotărâre de consiliu local în care o să bag un statut nou și o să scot serviciul la licitație (n.red: serviciu de gestionare al câinilor fără stăpân)”

Reporter: Și ce intenționați să faceți cu ei?

Primarul Ion Rotaru: „Nu, ce spune în lege. Vine un serviciu care va prelua …plătesc pentru fiecare câine 750 lei plus TVA, îi iau la ei, au grijă de ei două săptâmâni după care, ei cer să fie luați – dacă e cineva interesat – să îi ia de la ei, de la îngrijirea câinilor – și dacă e cineva, e, dacă nu, îi eutanasiază”.

Reporter: Bun dar acei câini care se tot adună acolo…au fost sterilizați de cineva?

Primarul Ion Rotaru: „Nuuu, pentru că nu există cadru legal. Am încercat printr-o firmă și printr-un medic și s-au opus o parte dintre bolnavi, doar tot ei sunt vinovați, bolnavii – că se opun procesului ăstuia, că nu e legal. O să vedem ce firmă câștiga licitația și asta este, doar nu fac numai eu așa”.

Prin urmare, de ce s-ar opune bolnavii procesului de relocare/eutanasiere/sterilizare dacă acei câini ar fi, într-adevăr agresivi? Simplu: pentru că nu este nimic adevărat. Din câte știm noi, pacienții acestui spital sunt tratați de afecțiuni pleuro-pulmonare nu de masochism, bunăoară nu credem că ar accepta cineva să fie agresat de un animal și să nu spună niciodată nimic, ba, și mai mult, să se opună sterilizării – lucru care ar favoriza o scădere a înmulțirii „bestiilor”. Mai mult decât atât, ne-am interesat și la SJU, inclusiv la UPU, pentru a confirma existența unor cazuri de atac în acest sens – oameni care să se fi prezentat cu plăgi mușcate – nici pomeneală!

O mamă din Piatra-Neamț care a văzut acel afiș atunci când a mers cu fetița ei de trei (!) ani în vizită la o rudă internată ne-a declarat următoarele:

„Pe mine m-a șocat acel anunț. De ani buni venim în plimbare cu mașina pe acest drum și mereu luăm cu noi apă și mancare pentru cățeii de aici, fiindcă mereu au fost, oamenii acolo îi abandonează. Fetița mea se joacă cu ei, le dă mâncare din mână, îi mângâie mereu deși unii dintre ei sunt atât de speriați de oameni încât fug mâncând pământul. Nu mi-aș expune copilul unor riscuri dacă aș considera că acei câini sunt agresivi”.

Unul dintre „pericolele” la care face referire acest articol

Este absolut condamnabil faptul că până acum nu s-au luat măsuri – în condițiile în care s-au derulat frecvent și încă se derulează campanii gratuite de sterilizare – că se minte și că se adoptă asemenea practici medievale pe motivul că „așa fac și alții, nu doar eu”. Nu știm să vă spunem cu certitudine cât s-a străduit domnul Rotaru să oprească fenomenul înmulțirii necontrolate dar având în vedere numărul câinilor din zonă, am îndrazni să spunem că nu s-a depus niciun efort.

Să „bagi” un statut nou doar pentru că poți nu denotă altceva decât aroganță și grosolănie. Vina înmulțirii necontrolate aparține oamenilor, animalele nu au nicio vină.

Poate soluția ar fi să îi explice cineva primarului situația în altă limbă, având în vedere filmarea virală în care domnia sa a declarat în fața camerei că nu cunoaște limba română și nu știe să vorbească.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate