Canotorii români au donat sânge la Centrul de Transfuzie al Municipiului București. ”O donare de sânge poate salva 3 vieți!”

–  Federația Română de Canotaj a demarat campania „SÂNGE DE AUR” –

30 de canotori români au donat sânge miercuri, 8 februarie 2023, în cadrul primei acțiuni a campaniei „SÂNGE DE AUR”, demarată de Federația Română de Canotaj, în parteneriat cu Institutul Național de Transfuzie Sanguină Prof. Dr. C.T. Nicolau.

La acțiunea de donare de sânge au participat sportivi din Lotul de Tineret al Federației Române de Canotaj, alături de Elisabeta Lipă, Președintele F.R.C., Dr. Doina Elena Gosa – Director al Centrului de Transfuzie Sanguină al Municipiului București și Dr. Alina Mirela Drobotă, Director al Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanța.

Canotorii români susțin și încurajează donarea de sânge prin puterea exemplului.

Conform unui studiu realizat în Uniunea Europeană în 2019, doar 1.7% dintre români donează sânge. În România se donează astfel de zece ori mai puțin sânge decât în Danemarca și de nouă ori mai puțin decât în Olanda.

Un alt studiu, realizat la nivel național, arată că doar 4 din 10 români au donat vreodată sânge, iar majoritatea au făcut-o pentru o persoană apropiată.

„Numărul donatorilor de sânge este foarte mic în România. Țara noastră este, din păcate, codașă la acest capitol. Oamenii trebuie să înțeleagă că, prin acest gest, pot salva vieți. O singură donare de sânge poate salva trei vieți. Donarea de sânge este un gest de responsabilitate și de bunătate față de semenii noștri. Oricine poate dona sânge dacă este cetățean român, are între 18 şi 60 de ani, peste 50 de kilograme şi o stare bună de sănătate. Mulțumim doamnei Elisabeta Lipă și canotorilor români pentru implicare și pentru demararea acestei campanii”, declară Dr. Doina Elena Gosa – Director al Centrului de Transfuzie Sanguină al Municipiului București.

„La nivelul județului Constanța, în 2022, doar 2% din populație a donat sânge. Anul trecut s-au recoltat 10 830 de pungi față de 13 000 în 2019.Asta în condițiile în care ar fi optimă o colectă de cel puțin 14 000 – 15 000 de pungi, serviciile medicale fiind în continuă dezvoltare în județ. Constanța are nevoie de sânge, aceeași nevoie care există de altfel la nivelul întregii țări. E nevoie de donatori din toate grupele sanguine, iar donarea nu suportă amânare. În fiecare zi, în centrele de transfuzie din țară este nevoie de zeci de donatori pentru ca pacienții să-și poată primi tratamentul la timp. Cei care au nevoie de transfuzii sunt oameni aflați în stare gravă, iar viețile lor depind de asta, contra cronometru. Mulțumim Federației Române de Canotaj, doamnei Elisabeta Lipă și sportivilor pentru că dau românilor un exemplu de bună practică”, declară Dr. Alina Mirella Drobotă, Director al Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanța.

„Sănătatea e cel mai de preț lucru pe care îl avem. Uneori, putem ajunge în situații critice în care viața poate depinde de o transfuze sanguină, iar România se confruntă cu o criză națională din acest punct de vedere. Consider că puterea exemplului este cea mai puternică formă de motivare a celor din jur. Din acest motiv, am demarat alături de Institutul Național de Transfuzie Sanguină Prof. Dr. C.T. Nicolau campania „SÂNGE DE AUR”. Îi felicit pe sportivii care au răspuns prezent azi, au venit și au donat sânge, și sper că mulți le vor urma exemplul. Ei reprezintă modele bune de urmat nu doar în ceea ce privește performanța sportivă, ci și atunci când vine vorba despre acțiunile sociale în care se implică”, declară Elisabeta Lipă, Președintele Federației Române de Canotaj.

Vezi mai multe știri pe Știri Naționale.

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate