Care este rolul consilierilor locali în afară de cel de ridicarea mâinii

În spațiul public, imaginea consilierilor locali este adesea redusă la simpla participare la ședințe și votarea conform liniilor partidului. Această percepție se datorează, desigur, superficialității cu care aceștia își îndeplinesc rolul de ales local. În realitate, ei ar trebui să facă mult mai multe lucruri decât să îndeplinească funcția de mașinărie de vot dictat politic.

Conform OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, consiliul local, format din consilieri aleși, are responsabilități vaste și diverse, care modelează viața comunităților locale în moduri fundamentale.

Teoretic, consilierii locali sunt responsabili pentru structurarea și organizarea unității administrativ-teritoriale. Ei aprobă statutul localității și regulamentul de funcționare al consiliului, aleg viceprimarii și stabilesc structura aparatului de specialitate al primarului. Aceste decizii influențează modul în care este administrată localitatea și cum sunt alocate resursele. În realitate, ei nu își iau în serios aceste atribuții.

O altă sarcină majoră este dezvoltarea economică, socială și de mediu a municipiului. Consilierii aprobă bugetul, strategiile de dezvoltare și investițiile majore. Ei decid cum sunt cheltuiți banii publici și cum sunt susținute inițiativele care pot transforma orașul sau comuna. În realitate, votează doar ce li se spune de la partid.

Tot în teorie, consilierii gestionează proprietățile publice și private ale localității, hotărând asupra concesionărilor, închirierilor sau vânzărilor. Aceste decizii pot avea un impact semnificativ asupra dezvoltării locale și a calității vieții cetățenilor. În realitate, conducerea primăriei face aceste lucruri și le dă consilierilor locali să le aprobe.

De la educație la sănătate, de la cultură la servicii sociale, consilierii locali asigură cadrul necesar pentru furnizarea serviciilor publice de interes local. Ei influențează direct calitatea și accesibilitatea acestor servicii esențiale sau cel puțin așa ar trebui, dar desigur că nici asta nu se întâmplă la noi.

Consilierii locali mai au rolul de a iniția și susține cooperarea interinstituțională, atât la nivel național, cât și internațional. Prin aceste acțiuni, ei pot aduce noi oportunități și resurse în comunitate. Pentru consilierii noștri aceste îndatoriri e posibil sa fie necunoscute.

Poate cel mai important, consilierii locali reprezintă vocea cetățenilor în administrația locală. Ei sunt legătura directă între nevoile și dorințele locuitorilor și deciziile care afectează viața de zi cu zi în comunitate. Asta tot în teorie, căci în realitate mulți dintre consilierii locali nici nu știu ce votează.

Prin urmare, rolul consilierilor locali este mult mai amplu decât simpla ridicare a mâinii în cadrul ședințelor. Ei sunt, în teorie, pilonii fundamentali ai democrației locale și garanți ai bunăstării publice. Din păcate, după cum vede toată lumea, unii consilieri locali sunt doar niște oameni folosiți de partide pentru a-și impune voința politică, oameni fără demnitate, fără curajul să aibă opinii, fără conștiință și probabil fără prieteni adevărați care să le spună zi de zi că se fac de râs prin inactivitatea și slugărnicia cu care îndeplinesc rolul de ales local.
I.R.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate