Cât de sigure sunt podurile din Neamț? Prefectul Adrian Niță explică situația celor 354 de poduri din județ (VIDEO)

După prăbușirea podului de la Luțca în luna iunie a acestui an, la nivelul Comitetului pentru Situații de Urgență s-a înființat o comisie care evaluează starea tuturor podurilor din județ aflate în administrarea Consiliului Județean Neamț, dar și a celor de la Drumuri Naționale.

„Sunt și poduri cu probleme. Momentan nu am identificat poduri care să pună în pericol integritatea sau viața celor care trec pe ele. Vorbim de 354 de poduri, dacă nu mă înșel cred că suntem al doilea județ din țară ca număr de poduri. 236 de poduri sunt în administrarea Consiliului Județean Neamț și 118 în administrarea celor de la Drumuri Naționale.”, a precizat prefectul de Neamț, Adrian Niță.

În ultimii ani, din cele 236 de poduri în administrarea Consiliului Județean Neamț, 33 au recepția finală, adică s-a intervenit asupra lor, și mai sunt alte 18 poduri în curs de reabilitare sau modernizare. În 6 ani s-a lucrat, așadar, la 51 de poduri, o cifră pe care prefectul de Neamț o consideră rezonabilă.

Unele dintre aceste poduri au fost reconstruite de la zero.

„Pot să vă dau ca exemplu podul care duce spre Mănăstirea Secu de 109 m lungime, care inițial a fost construit pentru exploatări forestiere și în prezent nu mai corespunde nevoilor actuale de trafic”, a declarat prefectul Adrian Niță.

În privința podurilor aflate în administarea celor de la Drumuri Naționale, s-a intervenit pe podul de la Preluca, iar acum se lucrează la podul de la Pângărăcior.

„Au început lucrările la partea inferioară a podului cu scopul de a nu perturba traficul în perioada de sezon când mulți turiști merg pe Valea Muntelui.”, a explicat Adrian Niță.

Un pod cu mari probleme, aflat în administarea celor de la Drumuri Naționale este cunoscutul pod de la Girov.

„A fost licitația pe 29 iulie, s-au deschis ofertele. Din câte știu sunt 3 oferte, sperăm să nu fie contestații. În urma vizitei expertului în teren, acesta, pe lângă restricțiile impuse a precizat că este necesară începerea lucrărilor de urgență acolo și că încă un an care ar trece peste pod nu ar fi în regulă. Sper ca în toamnă să înceapă lucrările de la Girov.”, spune prefectul.

Podul de la Tupilați, un alt pod care a intrat în atenția publică din cauza unor suspiciuni că ar avea afectată structura de rezistență pe baza modului în care arată pilonii este în administrarea Consiliului Județean Neamț. Instituția are un proiect de construire a unui nou pod în zonă, de la zero.

„Expertul a spus că nu sunt probleme, a stabilit niște restricții, dar nu este un pod care să cauzeze pericol. Este un pod aflat în urmărire specială încă din 2009, când au fost instalate 33 de ținte de urmărire. În fiecare an se fac măsurători, se face un raport. Până acum, din tot ce s-a măsurat s-a constatat că nu există modificări ale valorilor care să indice probleme. Din punct de vedere estetic, când s-au făcut la 2 piloni lucrări de cămășuire pentru a stopa eroziunea apei au rămas cofrajele și se văd oribil acei țăruși. Apa a săpat sub cămășuială și îți dă senzația că picioarele ar fi deasupra apei. Trebuie să informăm cetățenii că pilonii coboară la 12 metri. Nu e un pericol. Cămășuiala într-adevăr e inestetică, dar nu pune în pericol circulația pe pod.”, a precizat Adrian Niță.

Inventarierea podurilor s-a început pe zone și până în prezent nu s-au identificat poduri cu probleme deosebite.

„Sunt poduri care sunt demult sub trafic, sunt vechi, mai toate podurile sunt din perioada comunistă, cu valori mult mai mari de trafic și timp de zeci de ani nu s-a intervenit asupra lor.”, explică prefectul.

Adrian Niță a cerut explicații de la ISCTR și poliție de ce nu se fac controale de tonaj. Explicația: nu există platforme omologate pentru cântar.

„Nu o să vă specific acum care este acel drum, pentru că nu vreau să creez o rută, până se rezolvă problema, celor care fac transport și nu respectă limitele de tonaj. Am fost surprins să aflu că pe un drum foarte important din județ, pe care se circulă cu cantități mari de lemn sau piatră nu există o platformă omologată, de zeci de ani, care să le permită celor de la ISCTR să își monteze acea instalație de cântar. Dacă ei s-ar duce să oprească un om astăzi și să îi dea amendă, contestată în instanță ar pierde de fiecare dată ISCTR. Și faptul că nu se respectă limitele de tonaj și viteză duce la degradarea podurilor și drumurilor. Nici măcar nu îi poți controla. Nu vreau să mă gândesc că au fost interese, dar cert este că pe un drum nu se fac controale. Din câte știu, săptămâna viitoare două platforme vor fi montate și atunci vă voi spune și care este acest drum. Sper ca oamenii să fie conștienți că modul în care exploatăm aceste drumuri ține și de noi și vom avea o stare mai bună a lor dacă le folosim cum trebuie.”, spune Adrian Niță.

În privința podului de la Luțca, ancheta este încă în desfășurare și se așteaptă rezultatul care poate indica fie o eroare tehnică, de proiectare, fie una de execuție.

„Nu îmi imaginez că cineva de la Consiliul Județean și-a dorit ca acel pod să se prăbușească. Înainte de începerea lucrărilor la pod s-a făcut acel drum care nu fusese asfaltat și care era pietruit pentru a oferi participanților o rută modernă. Proiectele au fost cumva gândite. Vom vedea care a fost situația acolo. Vinovații vor plăti.”, a conchis prefectul.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate