Câteva zile ne mai despart de un weekend de poveste la „B Zone Folk România“, în Parcul Cetate din Târgu-Neamț
Muzica folk din România este un fenomen cultural important, care a reușit să păstreze o identitate proprie și să se adapteze la noile tendințe muzicale. Artiștii care activează în acest domeniu sunt apreciați atât în țară, cât și în străinătate, iar muzica lor transmite mesaje puternice și emoționale.
Datorită potențialului de a aduna un public numeros cu prilejul concertelor, Consiliul Județean Neamț, alături de partenerii săi organizatori, a pus bazele unui eveniment care a devenit deja tradiție în județul nostru, încă din 2019. Este vorba despre Festivalul „B Zone Folk România“, care s-a bucurat de succes de la prima ediție. Pe lângă ideea de a aduna în același loc cele mai importante nume din muzica folk, dar și talente locale, se dorește creșterea numărului de turiști în Ținutul Zimbrului, care are atât de multe de oferit lumii întregi.
Festivalul „B Zone Folk România“ se va desfășura în Parcul Cetate din Târgu-Neamț în weekendul 13-14 mai 2023. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Neamț, în parteneriat cu orașul Târgu-Neamț, Casa Culturii „Ion Creangă” și Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț.
Muzica folk a fost dintotdeauna apreciată în România. De-a lungul anilor, artiști precum Mircea Vintilă, Ducu Bertzi, Mircea Baniciu sau Nicu Alifantis au făcut deliciul publicului cu versurile și melodiile lor.
Folk-ul a început să se contureze în anii ’60, odată cu mișcarea hippie care a ajuns și la noi. Artiștii de atunci erau influențați de muzica americană și britanică, însă au reușit să găsească o identitate proprie, prin integrarea elementelor din folclorul românesc. Această sinteză a dus la apariția unui gen muzical cu un caracter autentic, care a încântat și a inspirat generații întregi.
În perioada comunistă, folk-ul a avut de suferit, fiind considerat subversiv de către regimul totalitar, mai ales odată cu avântul pe care l-a luat Cenaclul Flacăra, condus de Adrian Păunescu. Artiștii erau monitorizați de Securitate și puși sub presiunea cenzurii. Cu toate acestea, mulți au continuat să compună și să cânte, găsind modalități ingenioase de a trece peste restricții.
Astăzi, muzica folk este foarte îndrăgită în România, cu un public numeros și pasionat. Artiștii care activează în acest domeniu reușesc să transmită mesaje profunde și emoționale, abordând teme precum dragostea, natura, identitatea sau istoria. Folk-ul românesc se distinge prin diversitatea stilistică și prin îmbinarea cu succes a elementelor tradiționale cu cele moderne. Astfel, putem asculta balade nostalgice, cântece de protest, dar și compoziții vesele și ritmice, care reprezintă un amalgam de genuri muzicale.
Așadar, veniți în acest weekend la umbra Cetății Neamț, în număr cât mai mare, pentru a-i asculta pe Grupul de copii „Ariciorii“, Sînziana Ailenei și Grupul „Magic Folk“, Paul Tihan, Andra Andriucă și Bogdan Onofrei, Trupa SPAM, Gheorghe Gheorghiu și Nicu Alifantis & Mirică – Gemini, Asociația Culturală „Eu Cred“ din Tașca, Grupul „Zori“, cu Daria Boghean și Teodora Beleaua, Ana-Maria Filip, Andrei Păunescu și Cenaclul „Flacăra“, cu Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, Ducu Bertzi, Radu Gheorghe, Magda Puskas, Cristian Buică, Vanghele Gogu, Walter Ghicolescu, Cătălin Stepa și Trupa „Totuși“.
Intrarea la festival este liberă.
Vezi mai multe știri pe Ziar Targu Neamt