Ce a distrus trăsnetul la Curtea Domnească va fi reparat cu bani de la Guvern. Decizie în CJSU Neamț (DOCUMENT)

Prefectul Vasile-Adrian Niță a convocat, vineri, 7 octombrie, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, pentru analiza unor probleme care se înregistrează în prezent în Neamț, și stabilirea termenelor până la care factorii responsabili trebuie să identifice soluțiile potrivite.

Unul dintre subiectele ședinței de astăzi a vizat aprobarea listei obiectivelor afectate de trăsnetul din 22 august, din cadrul Ansamblului Curții Domnești din Piatra-Neamț. Detalii despre eveniment aici – click.

„În urma analizei amănunțite, am stabilit care sunt instituțiile responsabile de remedierea defecțiunilor înregistrate la nivelul rețelelor electrice interioare, sistemelor de alarmare și alertare în caz de incendiu, efracție, sonorizare, iluminat fațade și a instalațiilor de împământare și protecție la trăsnet, aferente Turnului Clopotniță și Bisericii Domnești „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul“.”, a declarat prefectul de Neamț.

Citiți și: Turnul lui Ștefan cel Mare a fost avariat de corupție și incompetență, nu de fulger

Pentru revenirea la starea de normalitate, prefectul Judeţului Neamţ va iniția un proiect de hotărâre prin care se va solicita un sprijin financiar din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2022.

În perioada următoare vom înainta o solicitare către Guvern, pentru alocarea sumei de 600.000 de lei, din Fondul de Intervenție, care să fie utilizată pentru reparațiile necesare.“, a mai spus prefectul Vasile-Adrian Niță.

Astfel, Parohia „Sfântul Ioan Domnesc” din Piatra-Neamț va folosi fondurile alocate pentru expertizare, proiectare, avizare, autorizare și executare a lucrărilor de reconstruire a instalațiilor electrice interioare, curenți tari și curenți slabi, iluminat de fațadă, a instalației de împământare și protecție la trăsnet aferente Turnului Clopotniță (100.000 lei). De asemenea, se va investi în lucrări de executare, proiectare, avizare, autorizare și executare a lucrărilor de reconstruire a instalațiilor electrice interioare, curenți tari, iluminat și prize, curenți slabi, instalația de semnalizare, alarmare și alertare în caz de incendiu, instalația de alarmare și protecție împotriva efracției, a instalației de sonorizare, a instalației de iluminat a fațadelor, respectiv a instalației de împământare și protecție la trăsnet aferente Bisericii Domnești „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” (200.000 lei).

CJ Neamț este responsabil pentru expertizare, proiectare, avizare, autorizare și executare a lucrărilor de reconstruire a instalațiilor electrice interioare, curenți tari, iluminat și prize, curenți slabi, instalația de semnalizare, alarmare și alertare în caz de incendiu, instalația de alarmare și protecție împotriva efracției, instalațiile aferente centralei telefonice și a instalației de sonorizare, a instalației de iluminat a fațadelor, respectiv a instalației de împământare și protecție la trăsnet aferente Teatrului Tineretului. Valoarea investiției: 300.000 lei.

Se menține perimetrul de securitate prin care a fost restricționat și limitat accesul persoanelor în Turnul Clopotniță și în zona care constituie un potențial risc, precum și a inscripționării pericolului public până la adoptarea deciziei de intervenție de către proprietar în baza concluziilor formulate de către un expert tehnic desemnat. Primăria Piatra-Neamț (până la semnarea recepției finale) și, ulterior, CJ Neamț și Parohia Sf. Ioan Domnesc vor dispune ducerea la îndeplinire a măsurilor stabilite.

HCJSU-nr.-44-din-07.10.2022

HCJSU-nr.-45-din-07.10.2022

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate