Ce-a mai rămas din jurământul lui Hippocrate la Neamț: „Nu voi îngădui să se interpună între datoria mea şi pacient consideraţii de stare socială”

Numeroasele cazuri sociale din Neamț nu sunt o necunoscută pentru nimeni. Multe dintre aceste cazuri ajung frecvent la spital în baza apelurilor la 112 și, conform protocoalelor medicale, pacienților care constutuie urgențe medicale nu li se poate refuza transportul la spital. Problemele apar în spital. Pentru pacienții neasigurați, medicii au posibilitatea legală să refuze acordarea de tratamente care nu pot fi decontate prin CAS și nici nu pot fi acoperite în alt mod de către bolnav.

Chiar dacă legal acest lucru nu poate fi atacat, din punct de vedere moral și conform jurământului depus, medicul are următoarele obligații: „Sănătatea pacienţilor va fi pentru mine obligaţie sacră” și: „Nu voi îngădui să se interpună între datoria mea şi pacient consideraţii de naţionalitate, rasă, religie, partid sau stare socială”.

Este de înțeles că medicul nu are în fișa postului vreo obligație de a face asistență socială, el face medicină, dar sunt structuri ale statului care cu asta se ocupă și, de asemenea, există o multitudine de ONG-uri care sunt mai mult decât dispuse să depună eforturi pentru a sprijini acești pacienți care nu sunt asigurați și nu au venituri suficient de mari pentru a plăti tratamente medicale. Tot ce ar trebui să facă medicul este să dea un simplu telefon și să ceară sprijin pentru a-și putea duce la bun sfârșit obligația morală față de pacient.

Acest aspect poate fi discutat în ședințe cu conducerea spitalului și cu cei care pot crea o infrastructură de asistență socială pentru că este inuman să trimiți acasă sau, mai rău, pe drumuri, sub cerul liber oameni netratați cu fracturi, cu cancer, cu traumatisme sau cu diverse afecțiuni psihice. Sunt oameni care au făcut alegeri greșite în viață și au ajuns fără venituri și pe drumuri, cu diverse dependențe și istoric infracțional. Pentru aceasta cu siguranță plătesc toată viața trăind în mizerie, sub cerul liber, în caniculă, ploaie sau ninsoare, flămânzi și judecați de toată lumea, tratați ca „suboameni”.

Dar actul medical ar trebui să fie nediscriminatoriu și, dacă suntem oameni cu suflet până la capăt, cei cu mai multă minte, cu venituri și cu un statut social care ne permite să dormim noaptea într-un pat cu așternuturi curate, la căldură, avem obligația să nu închidem ochii la nedreptăți de acest gen… A trimite un om cu fractură pe drumuri, fără tratament, doar pentru că e o problemă de „bani”, este inuman!

O situație de acest gen din Neamț care arată o dezumanizare profundă în unitățile medicale este prezentată în format video aici – click. Accesați acest material doar dacă sunteți adulți și vă asumați pe propria răspundere faptul că unele informații sau imagini vă pot afecta emoțional.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate