Ce au de spus oamenii care au ieșit să protesteze la Piatra-Neamț împotriva reducerii libertății de mișcare cu mașinile personale (VIDEO/FOTO)

Astăzi, la Piatra-Neamț, oamenii au ieșit în stradă la un protest autorizat, pașnic,  împotriva proiectului de lege privind „mobilitatea urbană” aflat în Parlament și a transformării municipiului Piatra-Neamț în oraș-pilot al unui astfel de proiect care vizează „orașul de 20 de minute”.

Deși vocile de pe rețelele de socializare împotriva transformărilor care au loc în Piatra-Neamț sunt mult mai multe, numărul cetățenilor asumați care au ieșit în stradă a fost relativ redus. Însă aceasta este esența democrației și, momentan, românii încă  mai au dreptul să își exprime opiniile prin protest. Problema este că în timp ce populația stă pe Facebook, autoritățile își folosesc toate pârghiile să implementeze proiecte făcute de un grup restrâns de persoane în numele „progresului”, fără a consulta voința locuitorilor și să explice pe înțelesul tuturor cum vor ei să arate viitorul.

Organizatorul protestului de la Piatra-Neamț, Mihai – Silviu Chirilă, ne-a acordat un scurt interviu în care a explicat coerent, civilizat și argumentat de ce nu este de acord cu propunerea legislativă aflată în Parlament, plx 47/2023, și de ce consideră unele măsuri a fi neconstituționale, încălcând dreptul la liberă circulație cu mașina personală, dreptul la proprietatea privată și dreptul la intimitate. De asemenea, acesta a precizat și faptul că autoritățile locale nu au făcut o dezbatere publică amplă și nici un referendum local prin care pietrenii să își poată exprima opinia înainte de a implementa aceste planuri de mobilitate urbană care vor transforma radical și pe termen lung modul în care cetățenii vor putea trăi și circula prin oraș.

Protestatarii vor transmite primăriei o petiție prin care solicită sistarea lucrărilor care au legătura cu „emisii zero de carbon”, cu descurajarea utilizării autovehiculelor, dar și cu „transportul inteligent”, „orașul inteligent” (smart city), expresii folosite în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) Piatra-Neamț 2021-2027. De asemenea, se are în vedere și sesizarea instanței pentru control de constituționalitate al măsurilor care se au în vedere în ceea ce privește „mobilitatea urbană” și „orașul de 20 de minute”.

Urmăriți interviul de mai jos pentru a vedea că îngrijorările și problemele ridicate de protestatari au o bază reală și au nevoie de răspunsuri pe măsură, din punct de vedere democratic, nu dictatorial, cu ordin „de sus”, mai ales că ni se repetă obsesiv că e vorba de „bani europeni”:

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate