Ce e cu căminele de bătrâni, copii sau persoane cu dizabilități din Neamț

De-a lungul ultimilor 10 ani, am investigat și dezvăluit numeroase probleme grave din căminele destinate bătrânilor, copiilor și persoanelor cu dizabilități. Ironia sorții este că mulți dintre cei care astăzi ridică problemele și se arată îngrijorați de situație au făcut parte, în trecut, din echipele care mușamalizau astfel de subiecte. Am vizitat, fie oficial, fie neoficial, aproape toate căminele de bătrâni și copii din Neamț în ultimul deceniu, însă accesul în cele destinate persoanelor cu dizabilități rămâne încă dificil.

Ca jurnaliști care ne-am dedicat acestei probleme de peste 10 ani, putem afirma că în spatele căminelor există o întreagă mafie, protejată la toate nivelurile, iar clasa politică este total depășită de situație, nefiind capabilă să-și impună propriii membri în sistem. De-a lungul timpului, am dezvăluit cazuri de copii agresați cu oase rupte, minore duse la avort, bătrâni maltratați și multe alte nereguli, dar niciodată nu s-a întâmplat nimic. Toți cei implicați au scăpat nepedepsiți, iar afacerile lor au continuat nestingherite. Ne amintim cu amărăciune de primul caz pe care l-am dezvăluit în 2011, când un copil instituționalizat a ajuns la spital cu fracturi, dar la fel de șocant este și cazul de acum câțiva ani, când o bătrână cu dizabilități a suferit arsuri de gradul 2 și 3 din cauza unei asistente care a dezactivat sistemul de alarmare la incendiu. Desigur că în niciun caz nu a fost nimeni găsit vinovat. Nici măcar în cazul sinuciderii persoanelor instituționalizate nu s-a întâmplat nimic.

Nu credem că situația se va schimba într-o măsură semnificativă, deoarece suntem conștienți de apelurile pe care le primim de fiecare dată când deranjăm interesele mafiei din spatele acestui sistem de cămine. Ne sună persoane atât de importante încât mulți dintre cei care ocupă acum poziții în instituții de forță sau în partide politice s-ar ridica în picioare pentru a le răspunde la telefon celor care intervin.

Echipele mixte de control coordonate de Prefectură care verifică căminele de bătrâni în prezent sunt un lucru pozitiv, însă aceste controale vor înceta și, ulterior, instituțiile se vor ocupa din nou separat de verificarea căminelor. Știm din experiență că, atunci când merg separat, totul va reveni la normal și problemele vor fi acoperite.

Trebuie să înțelegeți că tot scandalul mediatic pe care îl vedeți acum este doar un spectacol, în special din partea celor care se folosesc de aceste probleme pentru a-și ataca adversarii politici. Strict referitor la căminele de bătrâni, putem spune, din cunoștință de cauză, că în aceste tipuri de instituții din Neamț problemele reale se rezumă la suprapopulare și la lipsa multor documente. În rest, condițiile de îngrijire sunt acceptabile atât în căminele private, cât și în cele de stat. Desigur, există cazuri izolate în care au avut loc abuzuri, dar, în general, nivelul de îngrijire se încadrează corespunzător în sumele plătite pentru serviciile acordate. Pentru a face o paralelă și a înțelege toată lumea, în Neamț există cămine de bătrâni la un echivalent, ca să aveți un termen de comparație, de 2, maxim 3 stele, unde se plătesc sume rezonabile pentru îngrijirea bătrânilor. Problema constă însă în documentație, care de regulă nu este completată de mulți pentru a evita taxele și impozitele.

În concluzie, în mare parte, căminele de bătrâni din Neamț nu se confruntă cu probleme grave în ceea ce privește îngrijirea generală. În cazul căminelor destinate copiilor, s-au înregistrat probleme, dar multe dintre acestea au fost rezolvate. În ceea ce privește căminele pentru persoanele cu dizabilități, încă există suspiciuni numeroase. Desigur, există multe aspecte care pot fi îmbunătățite în căminele din Neamț și multe lucruri bune pot fi realizate, dar autoritatea care să se ridice deasupra mafiei din spatele persoanelor instituționalizate din Neamț nu a apărut încă. Pentru a înțelege de ce această mafie a luat naștere și de ce rezistă, vă oferim o singură informație. Se cheltuiesc mai mulți bani cu persoanele instituționalizate din Neamț decât bugetul Consiliului Județean Neamț alocat pentru toate celelalte cheltuieli din întregul județ.

După ce se va termina tot acest circ mediatic vom demara și noi ”controalele” noastre jurnalistice la fiecare astfel de stabiliment și vom fi foarte curioși să vedem dacă cele găsite în neregulă la controalele de acum se vor conforma sau vor ”suferi” în continuare de aceeași protecție care poate îi face imuni în fața instituțiilor, dar nu și în fața noastră. Deci, să lăsăm instituțiile să îți facă treaba și apoi vine rândul nostru la mutat.

Iosub Robert

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate