Ce este un certificat energetic și de ce avem nevoie de el

În contextul creșterii preocupărilor privind schimbările climatice și nevoia de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, certificatul energetic a devenit o necesitate tot mai stringentă în industria construcțiilor. Această măsură are ca scop promovarea eficienței energetice în clădiri și oferă proprietarilor și cumpărătorilor informații importante legate de consumul de energie al acestora.

Certificatul energetic furnizează o evaluare a eficienței energetice a unei clădiri și atribuie un rating energetic, care variază de la A (cea mai eficientă energetic) la G (cea mai puțin eficientă energetic). Prin intermediul acestui document, proprietarii pot înțelege mai bine nivelul de izolație termică, consumul de energie și emisiile de CO2 ale clădirii. Acesta oferă, de asemenea, recomandări cu privire la îmbunătățirile ce pot fi efectuate pentru a crește eficiența energetică.

Certificatul energetic este necesar în numeroase situații, cum ar fi vânzarea sau închirierea unei clădiri. Cumpărătorii sau chiriașii pot folosi acest document pentru a evalua costurile viitoare de energie și pentru a face comparații între diferite proprietăți. De asemenea, autoritățile locale pot solicita certificatul energetic în procesul de eliberare a autorizațiilor de construire, pentru a se asigura că noile clădiri îndeplinesc cerințele de eficiență energetică.

Un alt beneficiu major al certificatului energetic constă în promovarea construcțiilor sustenabile și a utilizării surselor regenerabile de energie. Proprietarii de clădiri cu rating energetic scăzut sunt încurajați să implementeze măsuri de îmbunătățire pentru a-și reduce consumul de energie și emisiile de CO2. Aceste măsuri pot include instalarea de izolație termică suplimentară, montarea de ferestre eficiente energetic sau chiar utilizarea de panouri solare pentru producerea de energie electrică.

De asemenea, certificatul energetic contribuie la conștientizarea publicului cu privire la importanța eficienței energetice și la impactul construcțiilor asupra mediului înconjurător. Oamenii își pot lua decizii informate în ceea ce privește achiziționarea sau închirierea unei locuințe, ținând cont de consumul de energie și de impactul asupra emisiilor de gaze cu efect de seră.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate