Ce înseamnă, de fapt, „Blue Moon”: În aceste nopți poate fi admirată Luna Plină, pentru a doua oară în luna august

Cerul nocturn este adesea decorat cu minunatele sale comori: stele strălucitoare, constelații misterioase și, din când în când, Luna Albastră – un fenomen cosmic rar și fermecător. Luna Albastră nu are de fapt nicio legătură cu culoarea albastră a lunii, ci este mai degrabă o denumire specială pentru o situație rară în care se petrece un eveniment lunar de două ori într-un interval de timp relativ scurt.

În mod normal, în fiecare lună a anului există o Lună Plină, atunci când întreaga față vizibilă a Lunii este iluminată de soare. Fenomenul de Lună Albastră apare atunci când avem două luni pline în cadrul aceleiași luni calendaristice sau atunci când avem patru luni pline într-un interval mai scurt decât cel dintre două solstiții de vară sau două echinocții de toamnă.

De ce se numește „Lună Albastră”? Termenul „albastru” în acest context nu se referă la culoarea fizică a Lunii, ci mai degrabă la o expresie din engleză veche, care înseamnă ceva rar sau neobișnuit.

Pe 31 august 2023, la ora 04:34, se produce faza de Lună Plină, când Luna se vede toată noaptea pe cer. Cu ochiul liber Luna va părea plină de pe 30 august până la 1 septembrie. Se numește, astfel, „Lună Albastră”, deoarece este a doua lună plină în aceeași lună calendaristică, prima fiind pe 1 august 2023.

Celor ce doresc să vadă superLuna sau Luna albastră le spunem că aceste fenomene astronomice nu există. Sunt inventate de media. De la Observator nu arătăm Luna Plină, pentru că este foarte strălucitoare.

informează
Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate