Ce se va întâmpla cu cea mai uzată conductă de apă menajeră (pe tronsonul spital-Lămâiței)

Explicații cu privire la cea mai uzată conductă de apă menajeră din Piatra-Neamț – de vorbă cu Vlad Angheluță, directorul general al Companiei Apa Serv:

Inevitabil vă întreb de conducta de apă menajeră care vine de la spital până pe Lămâiței dacă nu mă înșel. Este una dintre cele mai uzate conducte de menajeră din acest județ pentru că vin toate substanțele acelea chimice de la spital…ce se va întâmpla cu ea?

V.A: Conducta menajeră este prinsă în acel aviz – nu este prinsă într-un aviz din anul 2020, premergător începerii acestui proiect. După părerea mea ar fi trebuit să fie foarte clar evidențiată în aviz, este totuși menționată la punctul 1 al acestui aviz atunci când se face referire la tot ce înseamnă rețea de sub construcțiile permanente cum este și cazul stratului de asfalt. Pe această conductă am avut 2 avarii, una în 2017 și alta în 2023 pe vreo 12 metri liniari. Am discutat in extenso (n.red: pe larg) cu reprezentanții primăriei și ne-au trimis un răspuns în care ne garantează că în caz de forță majoră avariile se pot repara și dacă lucrul acesta este scris negru pe alb și asumat de Primărie – bănuiesc că știu foarte bine constrângerile acelui contract de finanțare – garanția o avem deja.

R: Eventualele probleme pe acest tronson și le asumă Primăria?

V.A: Într-un circuit al relațiilor contractuale noi suntem cei care intervenim la avarii dar nu suntem asfaltatori, în virtutea unei hotărâri de consiliu local suntem obligați să încheiem și avem încheiat contract cu Publiservul iar Publiservul este cel responsabil de aducere la stadiul inițial a locurilor în care Apa Serv intervine – fie că este carosabil, fie că este pe trotuar.

R: Și eventualele corecții financiare din cauza faptului că nu ar fi trebuit spart asfaltul?

V.A: Finanțatorul din datele pe care le-am adunat până acum permite categoric în caz de forță majoră intervenția la avarii pe segmente limitate de drum.

R: Când credeți că va fi gata toată conducta aceasta de care s-au apucat? Aproximați. Termină anul acesta?

V.A: Normal ar trebui să fie cât mai repede, să nu ne apuce iarna, ca să fie un lucru bun, lucru care trebuie pus și în acord cu celelalte lucrări care presupun branșarea la sistemul vechi.

R: Dumneavoastră, la țeava veche, vreți să faceți un racord la un cămin, la un bloc…cât timp vă ia?

V.A: Pentru noi a durat și 3 zile cu tot cu pregătirea lucrării, cu achiziționarea materialelor și cu punerea în operă cu săpătură personalizată – pentru că sunt cazuri în care, de exemplu, trebuie să îți faci un cămin personalizat – nu îl poți cumpăra prefabricat.

R: Ok, în jur de 3 zile un timp mediu. Sunt vreo 10 cămine pe bulevardul Traian?

V.A: Dacă nu mă înșel sunt și mai multe. Trebuie să vedem puțin care e dinamica dar eu din ce povești aud de la dumnealor totul e în regulă și sunt în linie dreaptă.

R: Ați auzit vreodată că au greșit cu ceva, și-au asumat vreo greșeală?

V.A: Niciun proiect nu este perfect și dacă e să dau un exemplu, poate amplasarea conductei noi a fost nefericită pentru că uitați, a generat foarte multe avarii prin faptul că s-a piconat suprafața respectivă și s-a deschis, s-a decopertat asfaltul lângă proximitatea conductei existente, conductă veche, din cauza vibrațiilor tot timpul au apărut avarii și au generat un progres destul de lent. (…) Sunt în tandem cu ritmul în care au mers și cu amplasamentul nefericit, zic eu, al conductei noi – mult prea aproape de conducta veche.

R: Racordurile sunt câțiva metri mai încolo – la rețeaua veche, și trebuie să spargă din nou cam în toate direcțiile..

V.A: Este proiect făcut, este integrat în proiectul lor…(…) este imposibil să rămână lucrarea așa. Acolo sunt oameni cu responsabilități, de la dirigintele de șantier la oamenii care semnează recepția și care își asumă o responsabilitate. Ideea este în felul următor: nu cred că se pot juca cu condițiile existente în contractul de finanțare și cu constrângerile tehnice pe care le au obligatoriu de îndeplinit.

R: Vi s-a părut că îi interesează foarte mult treaba asta? Ei oricum din decembrie încolo toate plățile le vor face din bugetul local – se termină cu finanțarea, cu tot…ce apucă acum să facă…

V.A: Cu ocazia asta și primăria municipiului Piatra-Neamț – cred că în premieră – vede, cuantifică, și realizează ce înseamnă investiția în apă și canal. Pentru că tot planează inexistența acestor investiții și v-am spus, singurul și unicul vehicul în derularea investițiilor de apă și canal va rămâne Compania Județeană Apa Serv, în orice formă va funcționa ea – chiar dacă acum se află într-un context economic dificil. (…) Eu fac un apel la toți actorii politici că până la urmă sunt decidenți, toți sunt acționari într-o mai mică sau mai mare măsură în cadrul acestui operator – să ne așezăm la masă și să facem o politică de investiții coerentă pentru următorii 5-10 ani. Trebuie foarte mulți bani pentru că aici soluția nu este decît una singură: investiția continuă în rețea. Eu la Apa Serv sunt deschis pentru că asta este misiunea mea, și asta este rolul contractului meu din mandat să fiu deschis, să le ofer tuturor toate informațiile, toate zonele sensibile în care trebuie să intervenim, să asigur finanțare pentru lipsurile majore cu care ne confruntăm acum cu aceste rețele pe care mâine-poimâine le înghite pământul. Vom avea o reală problemă – nu că nu avem apă – pentru că apă avem atât la Târgu Neamț cât și la Piatra-Neamț, mai puțin Roman unde s-a antrenat soluția și din partea autorităților locale, să ne așezăm la masă și să găsim soluții. Legea 241 pe de altă parte care – să fim foarte clar înțeleși – spune că nu este sarcina exclusiv a operatorului – aici se invocă acea nevoie de conlucrare, că rețelele până la urmă sunt ale primăriei, ale UAT-urilor.

R: Pe final am să vă rog un singur lucru pe care să îl pregătiți și să îl dați opiniei publice: specialiștii de la Apa Serv să facă o estimare – cam cât de gravă va fi livrarea de apă în Piatra-Neamț după ce nu vor mai fi pierderi pe această țeavă principală (mă refer aici la tronsonul care rămâne și este ciur de la ieșirea din oraș până la captarea de la Vaduri și pe care inevitabil veți avea probleme foarte mari. (…) E bine să anunțați din timp oamenii despre aceste potențiale riscuri ca ei să știe la ce să se aștepte, să știe că după ce țeava asta este gata, până va fi gata și cealaltă, avariile vor fi și mai multe.

V.A: Nu vreau să fiu chiar în povestea aceea cu drobul de sare dar este în logica normală ca lucrurile acestea să se întâmple când se întâlnesc segmente de conductă noi cu segmente de conductă vechi, lucrul acesta se întâmplă peste tot. De aceea există un concept, când se schimbă o aducțiune să se schimbe în integralitatea ei. (…) Există un risc real ca aceste avarii să apară în alte tronsoane de aducțiune imediat vecine tronsonului nou schimbat.

Materialul video poate fi urmărit mai jos:

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate