Cel mai vechi punct de exploatare a sării din lume, aflat în Neamț, distrus de utilaje. Dezastrul de la Poiana Slatinei

Chiar în ziua în care comuna Vânători Neamț a devenit, prin Hotărâre de Guvern, stațiune turistică de interes local (detalii aici – click), arheologul Vasile Diaconu a făcut o dezvăluire șocantă cu privire la distrugerile antropice de la Poiana Slatinei, un sit arheologic din comuna Vânători-Neamț, sat Lunca.

Poiana Slatinei este cel mai vechi punct de exploatare a sării din lume. Într-un studiu din 2005, semnat de Gheorghe Dumitroaia și Olivier Weller se arată că activitatea de exploatare e datată undeva în neoliticul timpuriu, adică în perioada 6050-5500 î. Hr.

Potrivit arheologului Vasile Diaconu, vandalizarea unui sit arheologic este o faptă care trebuie sancționată drastic.

Situl arheologic de la Lunca-Poiana Slatinei, emblematic pentru județul Neamț (înscris în Lista Monumentelor Istorice), dar recunoscut la nivel european și mondial ca fiind cea mai veche exploatare de apă sărată din lume, tocmai a fost vandalizat cu câteva zile în urmă prin ,,amenajarea” unui drum, care a distrus inclusiv depuneri arheologice. Excavațiile au atins în unele locuri chiar 0,5 -0,7 m și au fost realizate cu un utilaj greu. Mă îndoiesc că a existat vreo aprobare pentru aceste intervenții.

Este cel puțin îngrijorător că, în virtutea unor practici tradiționale legate de exploatarea apei sărate, situl este poluat și chiar vandalizat,

a declarat Vasile Diaconu.

Vom reveni cu un punct de vedere de la autoritățile cu atribuții în investigarea acestor fapte. Acest punct arheologic nu a fost niciodată străin de poluare și de efectele activităților oamenilor, însă urmele de distrugere prezentate în imaginile de aici – click par a fi fără precedent și afectează direct tocmai potențialul turistic al zonei despre care vorbeam la început. Din păcate, deși e monument istoric, zona nu pare a fi delimitată clar și protejată așa cum ar trebui.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate