Centrele de zi, o șansă pentru copiii din mediile defavorizate (APEL UMANITAR)

Recent, am informat că Asociația Născută Înger din Piatra-Neamț a demarat un proiect ambițios de amenajare a unui centru de zi pentru copiii proveniți din familii vulnerabile. Proiectul presupune renovarea unui imobil aflat în proprietatea asociației printr-un act de donație, iar costurile lucrărilor se ridică la aproximativ 20.000 de euro.

Lucrările la viitorul centru de zi „Ella Suciu” din Piatra-Neamț au început deja, iar asociația a reușit, cu sprijinul oamenilor de bine să achite circa 3.600 de euro (mai puțin de 20% din suma totală).

Mai e nevoie de ajutorul comunității pentru a duce la bun sfârșit acest vis pe care Carmen Suciu de la Asociația Născută Înger îl are de mulți ani pentru a putea veni în sprijinul copiilor mai puțin norocoși. Mai multe detalii despre acest proiect puteți citi în articolul Fă Rai din ce ai: Ajută la amenajarea Centrului de Zi „Ella Suciu” Piatra-Neamț pentru copiii vulnerabili [APEL UMANITAR]

Ce se dorește prin acest centru de zi:

-reducerea numarului de copii defavorizati care aleg sa abandoneze scoala timpuriu din cauza lipsurilor materiale;

-workshopuri, activitati de pregatirea temelor, activitati practice, in functie de abilitatile fiecaruia, campanii de informare, sensibilizare a societatii civile in ceea ce priveste riscul abandonului scolar si familial, plus efectele acestora;

-implicarea societatii civile in educarea directa a copiilor din mediul rural, precum si a parintilor acestora pe diferite teme de actualitate

-prevenirea si reducerea sanselor de marginalizare si excluziune sociala a copiilor defavorizati

-insertia pe piata muncii a tinerilor care fac parte din familii defavorizate;

-informarea si pregatirea copiilor, a parintilor acestora despre drepturile pe care le au in comunitatea din care fac parte.

Cei care pot oferi ajutor o pot contacta pentru detalii suplimentare sau sponsorizări pe Carmen Suciu la telefon 0770 405 849 sau pe Facebook aici.

Pentru donații cu mențiunea „împreună pentru centrul de zi”:

  • RON: RO58BTRLRONCRT0345309301
  • EUR: RO08BTRLEURCRT0345309301
  • Beneficiar: Asociația Născută Înger Piatra Neamț
  • CUI 36063530
  • Codul SWIFT/BIC: BTRLRO22

În continuare, puteți citi apelul făcut de Carmen Suciu și puteți vedea imagini de pe șantierul viitorului centru de zi situat în Piatra-Neamț, dar și un interviu video oferit de Carmen Suciu pentru Roman TV:

Săracii copii ai României crescuți cu lacrimi pe pâine. Peste 1,5 milioane de minori trăiesc în condiții inumane. România are cei mai mulți copii sărmani din Uniunea Europeană – asta arată cel mai recent raport Eurostat. Părinți fără educație, plini de vicii, brutali, ignoranți care nu au nicio responsabilitate pentru ființa adusă pe lume. Copii folosiți la cerșit, la muncă, abuzați fizic, sexual, lăsați la mila unui destin fără scrupule. Pentru mulți dintre acești copii accesul la educație, sănătate, copilărie este infim.

Într-o țară a cărei dezvoltare nu a prioritizat nicio clipă binele celor mai vulnerabili membri ai societății, mulți dintre copiii României cresc, chiar și astăzi, în anul 2023, în sărăcie. Mai mult, criza cauzată de sistemul sanitar ne-a împins cu un pas în spate și riscul sărăciei sau excluziunii sociale în rândul copiilor români a crescut. Copii incluși în categoria de risc doar în hârtii, în realitate rămân tot la mila destinului. Așa se face că 3 din 10 copii ai României cresc în sărăcie, iar categoriile cele mai vulnerabile sunt copiii cu dizabilități, copiii de etnie romă, copiii instituționalizați și cei cu părinți lipsiți de educație, loc de muncă, asistați social.

Statisticile ne arată că majoritatea problemelor care pun în pericol dezvoltarea sănătoasă a copiilor apar în mediul rural, comunitățile de la marginea orașelor, unde locurile de muncă sunt puține, părinții nu au educație, lipsește accesul la servicii medicale, școlile sunt vechi și duc lipsa profesorilor de calitate.

Mă dor cumplit ochii acestor micuți lipsiți de perspective, flămânzi și goi. Oare când vom putea face concret ceva pentru ei, nu doar hârtii și statistici? Oare suntem conștienți că dacă continuăm să-i ignorăm, lăsându-i de izbeliște devin infractorii de mâine, iresponsabili, oferind ceea ce au primit? Singura șansă a acestor copii sunt centrele de zi, la fel și pentru părinți. Sunt mulți dintre ei pentru care așa arată normalitatea. Ar trebui, noi, ca societate, să construim cât mai multe centre de acest gen în care să salvăm destine.

Chiar de curând m-am confruntat cu un caz: ,,Ajutați-mă să învăț, ajutați-mă să ies din anturajele rele în care am intrat. Ajutați-mă să mă regăsesc, să fiu alături de mama și tatăl vitreg. Știu, am greșit, însă m-am simțit abandonat, am crezut că mama, atunci, când s-a recăsătorit, nu ne mai iubește, așa că am ajuns într-o revoltă cu mine, și eu, și sora mea. Sunt epuizat de stat prin alte case, de prieteni care m-au folosit și bătut. Nici nu pot mânca, sunt bătut de cel pe care l-am crezut prieten, acum nu vreau decât să învăț!

Acesta este strigătul unui copil de 13 ani! Îl cunosc de când avea șase ani, le-am fost alături de atunci, atât lui, mamei și surorii sale. Din păcate, căsătoria mamei lor a lăsat urme adânci pe sufletele lor mici și au pornit o revoltă împotriva tatălui vitreg, a mamei. De fapt, răul cel mare și l-au făcut lor. Am avut zile, nopți în care i-am căutat singură, apoi împreună cu mama lor, poliția, asistenta socială Cătălina din cadrul DAS Piatra-Neamț. Din păcate, sora lui a abandonat școala, i s-a impus măsură de urgență, dar apoi a fost trimisă în familie, o familie pe care ea nu a acceptat-o pentru că nimeni nu a ajutat-o să înțeleagă că prin educație va reuși.

Pe el încă îl putem salva pentru că își dorește asta. Nu-i ușor, însă nici greu. Azi l-am găsit murdar, obosit, flămând, dar totuși optimist că va reuși să se reintegreze în familia sa. Tatăl vitreg a promis că îl va susține, mama bucuroasă că îl are iar acasă, voluntara Dana e sprijinul său în mod constant. Asistența socială a comunei Dochia îl susține, școala la fel.

Din păcate, sute de copii din România trăiesc în condiții de neimaginat, cazuri dificile, copii pierduți în hățișul birocrației și al unei societăți care nu le da nicio șansă. Mănâncă atunci când vecinilor, oamenilor care îi întâlnesc li se face milă de ei și le dau un colț de pâine. Unii dintre ei sunt însă conștiincioși și merg la școală zi de zi. Dascălii sunt părinții lor adoptivi, cei care îi vor ajuta să scape de sărăcie, alții iau drumul infracționalității juvenile. Acești copii, ochii lor triști, speriați, obosiți de probleme adulților, sunt mereu la mijloc, îmi rămân mereu atârnați de suflet.

Azi sunt mulțumită sufletește, sper să reușim ca acest copil să devină adultul responsabil de mâine, să nu ajungă prin centre de minori, apoi pe străzi.

Mulțumesc Dumnezeul meu, mulțumesc Dana, mulțumesc doamnei director, doamnei dirigintă, asistentei sociale Ilona. Am reușit să-i cumpăr toate cele noi de școală, însă voi avea nevoie de hăinuțe, încălțăminte de schimb.

Haideți împreună să construim Centrul de zi „Ella Suciu”. Știu, împreună, uniți, vom reuși.

De curând am reușit să achităm o mică parte din facturi: 10.000 lei la firma care renovează, 5.000 lei la tâmplăria PVC, 3.000 lei alte materiale, însă avem nevoie de susținere. Fără voi, cei cărora vă pasă, nu vom reuși.

Mulțumesc infinit TCE Agricultură pentru infinita susținere, mulțumim domnului Vasile Panaite, mulțumesc domnului Dussenne Tony care și-a donat ziua de naștere și așa s-au strâns aproximativ 2.000 lei, mulțumim Alexandru pentru banii trimiși și pentru promisiunea că ne va susține în continuare.

Mulțumesc unui tânăr, Ștefan, care prin mesajul său mă motivează și mai mult, pentru zâmbetele copiilor care merg la școală datorită nouă și vouă, cei cărora vă pasă.

,,Bună ziua! Iată că mai aveți încă pe cineva care vă susține cu toată inima și bunătatea, vă admir, am auzit foarte multe despre dumnevoastră ca om și felul în care ajutați oameni, făcându-le bine. Vreau să vă spun, sunteți o doamnă deosebit de extraordinară și de milostivă. Aș putea spune, chiar sunteți doamna care primează cel mai mult bunătatea prin milostivire la Piatra Neamț și alte zone!” – Ștefan Marian.

Mulțumesc tuturor celor care ne susțineți. Haideți să fim împreună încă odată în MISIUNI ÎNDEPLINITE!

Carmen Suciu, asistent social

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate