Cercetare statistică post-recensământ în Piatra-Neamț și Urecheni, perioada 8-19 august

În perioada 8-19 august, Institutul Național de Statistică organizează și desfășoară cercetarea statistică post-recensământ, conform calendarului de desfășurare a Recensământului Populației și Locuințelor runda 2021.

Cercetarea post-recensământ este lucrarea statistică prin care se realizează verificarea informațiilor înregistrate la recensământ. Se verifică, astfel, gradul de acoperire a colectării datelor și calitatea acestora, atât pentru persoane, cât și pentru locuințe. Comparând răspunsurile obținute la recensământ cu cele înregistrate în cercetarea post-RPL, se vor determina eventualele erori de observare, omisiunile și dublele înregistrări, pentru ca, ulterior, în etapa de control și validare a datelor, posibilele neconcordanțe să fie eliminate. Pe baza datelor cercetării statistice post-recensământ se va determina gradul de încredere în rezultatele recensământului.

Cercetarea statistică post-recensământ se va realiza pe un eșantion reprezentativ de locuințe și persoane, eșantion care include 2 sectoare din fiecare județ, unul din mediul urban, celălalt din mediul rural.

În județul Neamț, cercetarea statistică post-recensământ se va desfășura în municipiul Piatra Neamț și în comuna Urecheni. Fiecare sector va fi divizat în 10 subsectoare, iar acestea vor fi atribuite unui recenzor recrutat pentru cercetarea post-recensământ. Se vor recenza toate locuințele, gospodăriile și persoanele care au intrat în sfera de cuprindere a recensământului.

Recenzorul va colecta datele în perioada 8-19 august, pe teren, prin interviuri față în față. Se completează câte un chestionar al cercetării post-recensământ pentru fiecare locuință, indiferent de tipul ei – permanentă, secundară, sezonieră sau casă de vacanță, unități locuite din necesitate etc. – și pentru persoanele care au reședința obișnuită în respectivele locuințe. Formularul are aceeași structură precum cel al recensământului propriu-zis. Datele colectate se referă la situația existentă la momentul de referință, respectiv la ora 0 din data de 1 decembrie 2021, și se supun acelorași rigori privind confidențialitatea.

Dacă, la cercetarea post-recensământ, recenzorul găsește locuințe, persoane sau gospodării omise (neautorecenzate singure sau cu ajutorul unui recenzor ARA, care nu au fost recenzate nici de un recenzor pe teren sau la puncte fixe), acestea vor fi recenzate acum.

Primele rezultate ale Recensământului Populației și Locuințelor runda 2021 (RPL 2021) vor fi disponibile în luna decembrie 2022, urmând ca datele complete și finale să fie publicate la finalul anului 2023. RPL2021 este primul recensământ din România organizat integral în format digital, a fost al treisprezecelea recensământ din istorie și al patrulea după Revoluția din 1989. Întregul proces al colectării datelor s-a desfășurat cu asigurarea confidențialității și protecției depline a informațiilor.

Institutul Național de Statistică și Direcția Regională de Statistică Neamț mulțumește populației care a participat în număr foarte mare la procesul de recenzare.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate