Ceremonii militare în Piatra-Neamț și Războieni la finalul acestei săptămâni

ARHIVA // Foto: Lucian Irimia

La finalul acestei săptămâni, militarii Batalionului 634 Infanterie ,,Mareşal Józef Piłsudski” din Piatra Neamţ, vor organiza următoarele ceremonii militare:

Vineri 29 iulie, începând cu ora 10.00, în Piaţa Tricolorului (vis-à-vis de Instituţia Prefectului –Judeţul Neamţ), ceremonia militară dedicată Zilei Imnului Naţional al României.

,,Deşteaptă-te române!” este, din anul 1990, imnul naţional al României. Versurile şi aranjamentul aparţin lui Andrei Mureşanu, poet de factură romantică, ziarist, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluţia de la 1848, iar muzica a fost compusă de Anton Pann.

Prima înregistrare a melodiei s-a făcut pe disc, în anul 1900, în S.U.A., în interpretarea solistului Alexandru Pascu. Abia în anul 1910, fanfara Batalionului 2 Pionieri din Bucureşti reunită cu fanfara Regimentului Ştefan cel Mare din Iaşi, au realizat cea dintâi înregistrare instrumentală. În acelaşi an, corul ,,Ion Vidu” din Lugoj a înregistrat pentru prima dată pe disc varianta corală.

Duminică 31 iulie, începând cu ora 11.00, localitatea Războieni, ceremonie militară cu depunere de coroane, cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la ridicarea de către ofiţerii Regimentului 15 Dorobanţi din Piatra Neamţ a monumentului dedicat eroilor de la Valea Albă – în urma luptelor din 26 iulie 1476, unde, marele Ştefan Voievod a susţinut una din cele mai mari bătălii ale sale împotriva armatei otomane, condusă de Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului.

Atribuirea denumirii de ,,Războieni” Regimentului 15 Dorobanţi, prin Înaltul Decret nr.2329 din 11 iulie 1891, a determinat preocupări pentru adâncirea cunoaşterii acestui moment important al trecutului militar naţional.

ŞEFUL CERCULUI MILITAR PIATRA NEAMŢ

(şi Ofiţer de informare şi relaţii publice la Batalionul 634 Infanterie „Mareşal Józef Piłsudski”)

Plutonier adjutant principal Vasile VÂNĂU

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate