Cereri sunt, voință și implicare sunt, dar lipsa fondurilor pune în pericol campania de sterilizări gratuite la Neamț

Asociația de protecția animalelor „Claudia Încă o șansă” din Piatra-Neamț continuă să organizeze campanii de sterilizări gratuite în județul Neamț, în colaborare cu partenerul suedez Swedish Animal Aid. Echipa de veterinari, la rândul său, continuă să facă intervențiile chirurgicale, chiar dacă ambele asociații au acumulat datorii din cauza lipsei fondurilor. La această oră, toate sterilizările se fac „pe datorie”. Chiar dacă sterilizarea este gratuită pentru cel care vine cu animalul la veterinar, e bine de știut că cineva susține costurile acestor intervenții. Iar costurile nu sunt mici.

Încă din luna iunie, prin Asociația „Claudia Încă o șansă” și Swedish Animal Aid s-au desfășurat campanii de sterilizări gratuite pentru câini și pisici în Costișa, Alexandru cel Bun, Dumbrava Roșie, Borlești, Grințieș, Români, Dragomirești. Urmează noi campanii în Ștefan cel Mare, Dobreni, Bodești, Bicaz Chei și Petru Vodă. Toate locurile sunt ocupate.

„Cel mai probabil din septembrie mă voi opri. Am deja de plată 35.000 de lei și în august sunt 150 de programări.”, a declarat Claudia Filip, președintele Asociației „Claudia Încă o șansă”.

Nicio primărie sau autoritate publică nu s-a implicat să susțină cu fonduri aceste campanii, iar povara costurilor a căzut exclusiv pe ONG-uri care funcționează doar pe bază de donații. Sterilizarea este deosebit de importantă pentru a opri fenomenul abandonului și a înmulțirii necontrolate a animalelor fără stăpân. Până la această oră, peste 5000 de sterilizări s-au efectuat la Neamț doar cu sprijinul ONG-urilor, însă fenomenul e departe de a fi eradicat, iar campaniile trebuie să continue dacă vrem să ne civilizăm.

Întrucât aceste campanii, fără susținerea primăriilor, sunt o acțiune a societății civile, nu e decât un singur mesaj: dacă nu ne mai dorim animale pe străzi, fie că le iubim, fie că nu le iubim, e important să suținem demersurile acestor ONG-uri care fac mari eforturi pentru a acoperi costurile intervențiilor chirurgicale și ale deplasărilor veterinarilor în teren, acolo unde este cerere. Schimbarea începe cu fiecare dintre noi și e clar pentru toată lumea că nu putem avea mari așteptări de la statul român să rezolve această problemă prea curând.

Mai multe informații găsiți pe paginile de facebook Încă o șansă și ROSE Alianța pentru animale Neamț.

Cei care doresc să susțină cu orice sumă, oricât de mică, acoperirea datoriei de 35.000 de lei a Asociației „Claudia Încă o șansă” o pot face astfel:

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate