Cetatea Dacică Petrodava din Piatra-Neamț: Stațiunea turistică de interes național care își distruge obiectivele

Au trecut 2 ani de la isteria internațională cu „monolitul extraterestru” pus în vecinătatea cetății dacice Petrodava de la Piatra-Neamț și, în ciuda reclamei gratuite pe întreg globul pâmântesc a acestui loc, autoritățile noastre îl ignoră complet.

Interes turistic există și dovadă stau numeroasele fotografii pe care le postează vizitatorii pe rețelele de socializare, nu doar cu rămășițele arheologice ale cetății, ci și cu priveliștea de vis din zonă. Din păcate, traseul spre aceast punct nu este marcat, nu este valorificat, iar impactul antropic asupra vechii cetăți Petrodava este dureros pentru cei care înțeleg ce înseamnă un asemenea obiectiv.

Valorosul monument istoric a fost ani de zile ignorat de autorități și nerespectat de unii care au ajuns până la el. Ruinele din piatră au fost „pictate” cu graffiti și, dacă timp de câțiva ani urmele s-au mai șters, prin vara anului trecut, 2021, cineva a considerat că „pictura rupestră” ar trebui reîmprospătată cu vopsea roșie. Despre cetatea Petrodava puteți citi mai multe aici – click.

Despre aceste distrugeri se știe dar nimeni nu a făcut nimic, iar cetatea continuă să fie lăsată nesupravegheată și în paragină, la voia vandalizărilor. O tentativă de punere în valoare a acestui sit arheologic a fost organizarea unui „Festival Dacic Petrodava” care a adus în atenția publicului moștenirea istorică, ritualurile și cunoscutele bătălii dintre daci și romani, dar nu s-a investit nimic în cetatea propriu-zisă, căci evenimentele au avut loc la Curtea Domnească, alt monument istoric „reabilitat” atât de bine încât era să rămânem și fără Turnul lui Ștefan din cauza paratrăsnetului montat în mod iresponsabil.

Gostar, Nicolae, Cetăți Dacice din Moldova

Dacă acest simbol dispare din cauza neglijenței, generațiile care ne vor urma vor afla despre daci doar din cărți, așa cum s-a întâmplat cu cetatea dacică de pe Cozla, distrusă în totalitate de lucrările de construire a unui restaurant la începutul anilor 1900. Nu mai vorbim despre celelalte distrugeri ireparabile de pe Cozla, sit fosilifer (formarea masivului Cozla este legată de existenţa, cu 60 de milioane de ani în urmă, a Mării Oligocene), făcute fără aviz de mediu în timpul construcției Telegondolei și a celorlalte clădiri lăsate în paragină pe vârf, pe banii noștri, dar acesta este subiectul unui alt articol.

Societatea se dezvoltă și proiectele de modernizare sunt binevenite, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să uităm de unde am plecat. Se vorbește foarte mult despre turism la Piatra-Neamț și importanța valorificării cadrului natural. Este bine cu biciclete, trotinete, mașini electrice și mai puțină poluare, dar cum poți vorbi despre turism la Piatra-Neamț dacă tocmai obiectivele turistice cele mai importante: situri fosilifere, cetăți dacice sunt distruse și lăsate în paragină?

Prin alte zone alte țării, asemenea situri sunt extrem de bine puse în valoare, aduc bani la buget și zeci de mii turiști anual. Mai mult, de aceste situri cineva s-a ocupat să le integreze în patrimoniul UNESCO. Bineînțeles, acest lucru nu este simplu, costă și necesită muncă. La Piatra-Neamț trebuie să vină un grup de cercetași din Iași să pună o plăcuță cu numele sitului, ca să știe și alți turiști despre ce e vorba.

Sarmizegetusa Regia este sinonimă cu turismul civilizat, cu respectul față de istorie și natură! Călătorii care ajung în județul Hunedoara urcă negreșit și în inima munților Orăștiei să vadă vestigiile civilizației dacice, încadrate de pitorescul peisaj natural. Aici au ocazia să descopere, cu plăcere, adevărata poveste a cetății dacice și a celor care au locuit-o. Cetatea dacică, parte a patrimoniului mondial UNESCO, devenită faimoasă cu ani în urmă după incursiunile căutătorilor de comori și ale călătorilor aflați în căutare de senzațional și de „energii benefice”, a căpătat în zilele noastre respectul pe care îl merită un sit de asemenea valoare. A fost nevoie de ani de muncă pentru a se ajunge aici. Preluată în administrare de către Consiliul Județean Hunedoara în anul 2013, cetatea de la Sarmizegetusa Regia s-a transformat într-un punct de interes care atrage, de la an la an, tot mai mulți vizitatori.

Sarmisegetusa Regia, FOTO: Administratia Sarmizegetusa Regia

Astăzi, cei care vin la Sarmizegetusa Regia respectă regulamentul de vizitare fără de care situl nu ar putea fi pus în valoare și îngrijit așa cum se cuvine. O firmă de protecție și pază patrulează în sit 24 de ore din 24 de ore, există un sistem de supraveghere video performant care monitorizează întreaga zonă administrată, iar la intrarea în zona de vizitare există un post de jandarmi montani, care supraveghează întreaga zonă pentru a preveni orice tip de incident menit să tulbure ordinea publică și siguranța celor care ajung în cetate.

Traseele de vizitare sunt bine întreținute și delimitate, prevăzute cu locuri de odihnă, dar și de refugiu în caz de vreme rea. Grupul sanitar este bine încadrat în peisajul natural, iar de la casa de bilete vizitatorii pot pleca încărcați cu o mulțime de suveniruri care să le reamintească de mândra capitală a dacilor.

Personalul care deservește situl este dublat de specialiștii în istorie și arheologie care lucrează în cadrul Direcției Generale de Administrare Monumente și Promovare Turistică (DGAMPT) Hunedoara. Instituția este cea care răspunde de întreaga coordonare a activității în sit, dar și de promovarea sa în țară și străinătate. Iar responsabilitatea de a menține ridicat interesul vizitatorilor, dar și al cercetătorilor pentru cetate, precum și pentru restul cetăților dacice parte a ansamblului fortificat din Munți Orăștiei intrate în patrimoniul public al județului, este una uriașă.

Eforturile de punere în valoare a sitului sunt completate de primul proiect amplu de restaurare a incintei fortificate, derulat prin Programul RO-Cultura și finanțat prin granturi SEE. Lucrările de restaurare vor fi dublate, începând de anul acesta, de o serie de activități interactive în care va fi implicată și comunitatea din zonă, de la copii până la adulți.

Sarmizegetusa Regia capătă pe zi ce trece importanța pe care o merită, iar călătorii români și străini au șansa să descopere, pe lângă informații noi și valoroase prezentate pe panouri, prin audio-ghiduri sau tururi ghidate de specialiști, un sit bine administrat, îngrijit și primitor, care acordă respect vestigiilor sale extrem de valoroase. Suntem departe de imaginile de altădată, când situl părea părăsit, iar monumentele sale erau vandalizate și folosite în tot felul de scopuri obscure!”, a transmis pe 7 iunie 2022 Administratia Sarmizegetusa Regia.

Acestea fiind spuse, cine are de înțeles înțelege. Am cerut un punct de vedere Ministerului Culturii cu privire la paragina și distrugerea care sunt la cetatea dacică din Piatra-Neamț și iată răspunsul:

Proprietarul monumentului este Primăria Municipiului Piatra-Neamț. Întrucât în ultima vreme au fost consemnate mai multe agresiuni asupra terenului și vestigiilor arheologice din cadrul sitului, am purtat discuții telefonice cu responsabili din cadrul Primăriei, solicitându-le luarea unor măsuri de protecție a monumentului pentru a împiedica astfel de evenimente.

Am întocmit și transmis o adresă către proprietar prin care am stabilit, cu termene de realizare, măsurile concrete care ar trebui luate pentru protejarea obiectivului, în baza prevederilor art. 36 din Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, actualizată: interzicerea imediată a accesului cu orice mijloace de transport pe sit, asigurarea pazei permanente a zonei, alocarea de fonduri în bugetul pe anul 2023 și realizarea lucrărilor de toaletare, curățare a zidurilor istorice și conservare a monumentului.

Adresa a fost trimisă, spre știință, atât Inspectoratului Județean în Construcții Neamț, cât și IPJ Neamț, instituții partenere cu atribuții în domeniul protejării monumentelor istorice. Proprietarul a fost avertizat care sunt consecințele legale în cazul nerespectării măsurilor dispuse. În continuare DJC Neamț va monitoriza situația monumentului în speranța punerii în aplicare a măsurilor stabilite. În caz contrar, avem în vedere aplicarea sancțiunii contravenționale prevăzută de lege pentru încălcarea art. 36 din Legea nr. 422/2001.”, se arată în punctul de vedere exprimat de Direcția Județeană pentru Cultură Neamț, serviciu deconcentrat al Ministerului Culturii.

Precizăm că problema nevalorificării acestui sit durează de ani de zile, iar actuala administrație nu se face singura vinovată de paragină. În timp ce se distrugea la începutul anilor 2000 direct situl fosilifer de pe Cozla cu Telegondola, la Bâtca Doamnei cetățenii și vremurile distrugeau la cetatea dacică ce n-au reușit să distrugă romanii și tătarii.

Chiar și așa, au trecut 2 ani de când Piatra-Neamț și, indirect, cetatea dacică, au fost subiect de știri pe toate posturile și în toate publicațiile lumii datorită monolitului din tablă. Nicio schimbare de atunci, cu excepția tranziției de la negru la roșu a graffiti-ului de pe zidurile cetății dacice.

Sursa imaginilor din articol aici – click.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate