Cetățenii din Precista se tem că și acești copaci vor fi tăiați în numele „mobilității urbane”

Localnicii din Precista ne-au trimis câteva imagini cu copacii din zona viitoarelor piste de biciclete și trotuare reconfigurate pe culoarul de mobilitate de pe bulevardul Decebal.

Aceștia ne-au spus că se aude prin târg că arborii ar urma să fie tăiați pentru a elibera zona de amenajare a pistelor și trotuarelor. Întrucât există precedentul sutelor de pomilor fructiferi sănătoși, tăiați prin oraș pentru simplul motiv că făceau fructe (detalii aici – click), luăm în considerare îngrijorarea cetățenilor din Precista care se tem că și acești copaci vor fi tăiați. „Este un abuz asupra mediului”, spun oamenii.

Întrucât nimeni de la primărie nu explică ce au de gând să facă decât după ce faptul e deja consumat, încă nu e prea târziu să se evite tăierea inutilă a unor copaci atât timp cât proiectul poate fi modificat. Precizăm că pe Calea Romanului pistele de biciclete ocolesc stâlpii de iluminat public. Așa cum s-a putut face pe Calea Romanului, se poate face și pe Decebal pentru a ocoli arborii. E drept, însă, că e mai ușor să tai un copac, decât să muți un stâlp de iluminat public.

Ciudat este faptul că administrația împiedică folosirea spațiilor verzi pentru amenajarea unor noi parcări, dar taie copaci într-o veselie pentru că fac fructe sau încurcă proiectele de „mobilitate” urbană.

În documentația aferentă acestui culoar de mobilitate Decebal – Traian, la secțiunea amenajare peisageră am găsit următorul pasaj: „Pentru un acces facil în zona pistelor de biciclete, în zona în care coroana arborilor este joasă, sau ramurile ajung la o înălțime mai mică, se propune toaletarea pomilor existenți pentru crearea unui spațiu funcțional. Se propune spre tăiere 2 arbori existenți ce sunt amplasați în locul unei viitoare treceri pentru pietoni”.

Așadar, ar fi vorba doar de 2 copaci care ar urma să fie tăiați. În proiect, pe acel tronson de interes, se pare că ar fi vorba de 14 existenți deja. Nu avem un răspuns clar dacă vor fi tăiați sau vor fi integrați în viitoarea amenajare rutieră.

La câți angajați are administrația locală din Piatra-Neamț, credem că nu e atât de greu să facă o sinteză a principalelor modificări care vor avea loc pe culoarele de mobilitate urbană, explicate pe înțelesul tuturor: parcările, copacii, accesul pentru persoanele cu dizabilități sunt câteva dintre problemele pe care îi preocupă pe cetățeni.

Zilele trecute a început să circule un clasament al „poluării” (click aici), municipiul Piatra-Neamț clasându-se pe locul 329 din 375 de orașe din Europa monitorizate, adică suntem un oraș foarte poluat cu particule fine PM2.5. Una dintre soluțiile pentru reducerea poluării de acest tip este dezvoltarea spațiilor verzi, copacii și iarba fiind un bun absorbant al acestora. Se vor planta noi copaci în Piatra-Neamț prin proiectele de amenajare peisageră, dar vor trece ani de zile până când coroana lor va fi suficient de mare pentru a atinge nivelul coroanelor sutelor de copaci deja tăiați prin oraș, nu mai amintim de vechii castani. Pare a fi un pas înapoi, în acest moment, pentru un aer mai curat.

Sunt mai multe întrebări decât răspunsuri și de multe ori faptele sunt consumate înainte de a informa opinia publică. Orașul este al pietrenilor, nu al unui grup de oameni care consideră că dețin adevărul absolut și soluțiile unice pentru viitor, în timp ce restul cetățenilor sunt doar „conturi triste” și „conspiraționiști”.

Pietrenii au dreptul să știe ce se întâmplă prin oraș din gura celor care insistă să „modernizeze” cu forța. A face într-un singur an ce n-au făcut alții în 30 și să iasă și bine se întâmplă doar în basmele cu Feți Frumoși.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate