Coafezele și frizerii nu sunt ”pițipoance și cocalari”

Recent, a avut loc la Piatra-Neamț, la Teatrul Tineretului, a V-a ediție a Taberei Hairstilistilor, unde au participat stiliști și traineri din România și din afara țării. Evenimentul a fost unul de talie națională, iar participanții au fost profesioniști din acest domeniu de activitate.

Fiind un domeniu foarte vast unde de multe ori se trece pragul științei și îndemânării înspre zona artistică, este impropriu să emitem prea multe păreri despre acest eveniment care, din păcate, cum se întâmplă de multe ori la Piatra-Neamț, a fost terfelit în cel mai josnic mod de unii indivizi care l-au catalogat ca fiind o adunare a unei ”găști de coafeze și frizeri, unii cu atitudini sau ținute de pițipoance și cocalari”.

La un asemenea atac asociat unei categorii de oameni nu putem rămâne pasivi.

În primul rând, cunoaștem astfel de oameni care au ocupația de haistylist (frizeri și coafeze, cum sunt denumiți de unii). Vă putem spune despre ei că sunt unii dintre profesioniștii care își dedică viața, timpul și sufletul aproape total meseriei lor. Muncesc acești oameni de le sar capacele și, dincolo de munca zilnică, sunt într-un continuu proces de învățare și formare profesională. Este un domeniu de activitate unde în fiecare zi ai ceva nou de învățat, în fiecare zi apare ceva nou, în fiecare zi se schimbă ceva. Un domeniu de activitate care merită tot respectul și în care nu rezistă decât oamenii care au și vocație pentru această meserie. Rar să găsești în acest domeniu de activitate unul care e nepriceput în meseria sa, la fel cum poți găsi oricând în instituții sau chiar și în presă.

Modul în care se îmbracă și se comportă acești oameni poate să pară „de cocalar sau pițipoancă” pentru un necalificat înzestrat cu darul vorbirii și minim alfabetizat, dar, în fapt, acești oameni sunt dintr-o altă zonă socio-culturală. O zonă în care se trece granița dintre știință și artă, o zonă în care frizerul devine hairstylist, croitorul devine creator de modă, cioplitorul în piatră sculptor și așa mai departe.

Așadar, pentru cei care nu au înțeles clar ce a fost la Teatrul Tineretului și sunt confuzi din cauza criticilor de cea mai joasă speță apărute în spațiul public, vă spunem că a fost un eveniment care s-a adresat profesioniștilor dintr-o anumită meserie. Prezența lor la T.T. nu poate fi una ofensatoare pentru destinația clădirii, contractarea închirierii sălii de la T.T. a fost făcută corect și ca preț, și ca procedură, iar un astfel de eveniment nu poate face decât bine orașului Piatra-Neamț.

Sperăm ca organizatorii să nu se lase intimidați de critici nefondate și să facă anul viitor un eveniment și mai mare, iar persoanele care zic că le pasă de Piatra-Neamț ar face bine să sancționeze astfel de derapaje care critică dincolo de limita bunului simț, căci uite așa alungăm noi de la Piatra-Neamț pe toată lumea și uite așa nu-i mai arde nimănui de făcut nimic serios în acest oraș. Sancționarea derapajelor nu înseamnă criticarea celor care le fac, că oricum nu vor înțelege nimic, ci încurajarea și susținerea victimelor.

Încheiem cu un apel la imaginație: Cum credeți că ar fi arătat lumea de astăzi fără „coafeze și frizeri”?

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate