Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Târgu-Neamț: târg de Crăciun, colinde și alte fapte bune, pentru semenii mai puțin norocoși

Cu binecuvântarea lui Dumnezeu, sub inițiativa și purtarea de grijă a unui corp didactic și al unui Consiliu Școlar al Elevilor implicat, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Târgu-Neamț a desfășurat în perioada 18-22 decembrie 2023 o serie de evenimente cu caracter filantropic.

Ghidați de emoția Nașterii Domnului, elevii și profesorii au făcut apel la dragostea și solidaritatea ce umple inimile oricui, în această perioadă a bucuriei. 

Fiind o tradiție ce vibrează adânc în inimile celor din colegiul nostru de mai bine de două decenii, proiectul „Suflet pentru suflet” reprezintă răsăritul tainic al stropilor de lumină ce aduc mângâiere și susținere celor aflați în nevoie din comunitate. Dedicat sprijinirii semenilor, an de an, sub îndrumarea profesoarei coordonator- Ioniță Elena și din mărinimia elevilor, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” este cunoscut și remarcat în Târgu Neamț pentru evenimentele minunate pe care le organizează.

Prin finanțarea proiectului „Suflet pentru suflet” s-au oferit îmbrăcăminte, jucării și alimente unor persoane aflate în dificultate, copii, adulți sau bătrâni.

În aceeași perioadă s-a desfășurat cea de a doua ediție a Târgului de Crăciun, prilej prin care creativitatea, interesul pentru creații hand-made și pentru bucuriile mici au adus o frumoasă contribuție în visteria Moșului pentru proiectul caritabil și al armoniei. Minunea de la Betleem- darul Cerului oferit Pământului- a motivat dorința de a face bine, de a asculta și sprijini aproapele din toată puterea și inima. Atât de ancorată în realitatea zilelor noastre, durerea și neputința reprezintă o problemă corelată suferinței și singurătății.

Cu toate acestea, pulsul ce ghidează desfășurarea proiectului este reunirea cu cei neajutorați pentru a le oferi iubire, căldură și de a le face bine. Prin cuvinte frumoase, pachete cu alimente, cadouri și  materiale potrivite bunei desfășurări zilnice, temelia solidă a acestui proiect o reprezintă milostenia- „Fericiți cei milostivi, că aceia se vor milui”. Toleranța și încrederea că împreună pot construi o lume mai bună i-a determinat pe elevii și profesorii voluntari să îmbrățișeze cu răbdare, credință și dăruire sufletele din familiile și centrele vizate- CSEI, CASA OZANA, CASA FILANTROPICĂ OMENIA, CIA, cărora le-au vestit bucuria Nașterii Domnului prin ajutorul oferit, dar și printr-un repertoriu ales de colinde, în cinstea Crăciunului și a fericirii.

Programul activităților nu s-a oprit aici, căci misiunea culturală, comunitar-socială și educațională a celor din liceu se evidențiază prin talent, completând atmosfera de poveste și emoție prin colinde și cântece de iarnă interpretate de corul STEPHANOS, îndrumat de prof. Borș Ciprian și Ioniță Elena.

Prestația acestuia a încântat Consiliul Orașului Târgu Neamț, centrele, familiile și cadrele didactice, însă a culminat în cadrul spectacolului caritabil organizat la Casa de Cultură „Ion Creangă” -joi, 21 decembrie. Reușind să evidențieze tinere talente, spectacolul a avut ca scop colecta de donații pentru sprijinul și desfășurarea cu succes a proiectului inițiat. Pentru a rămâne mărturie peste timp, ca expresie a mulțumirii și dedicării, spectacolul a adus o filă luminoasă în viața comunității. Această prezentare entuziastă de momente artistice a pus în evidență cadrul cultural, prielnic dezvoltării, respectiv cultivării valorilor estetice, artistice și morale ale celor din colegiu.

Cu recunoștință și bucurie în suflet, elevii au manifestat dragoste pentru aproapele, fiind încurajați să înmulțească faptele bune și în viitor, nu doar cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Emoțiile voluntarilor au fost inegalabile și inedite pentru fiecare, deoarece mulți dintre ei au conștientizat binecuvântările pe care le au în viața lor.

Beneficiarii au retrăit momente din familia și din experiențele lor odată cu întâlnirea cu voluntarii, care au rămas impresionați de sinceritatea, virtutea și puterea de care dau dovadă cei cu care au interacționat. Și în acest an experiența a însemnat pentru elevi un moment de recunoștință pentru ceea ce au și resursele de care dispun, primind lecții de viață și sfaturi folositoare, ce vor ghida  voința spre noi demersuri prin care să aducă zâmbete și bucurii autentice. Motivația pentru schimbare și solidaritate a fost antrenată inclusiv de momentele inedite petrecute cu cei din centre și familii. Uimitoare este chiar desfășurarea armonioasă și complexă a evenimentelor, care a permis dăruirea de bucurii și surprize plăcute.

Acest ansamblu de manifestări  prezintă un real folos prin importanța dezvoltării și susținerii ajutorului acordat persoanelor care au nevoie. 

Bucuria proiectului este un prilej  pentru a sărbători Crăciunul, care trebuie să reprezinte pentru toți, nu o bucurie efemeră, ci  Nașterea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care să ne binecuvânteze pe toți. Sărbători cu bucurie în suflet!

Filioreanu Diana-Georgiana,

clasa a XI-a RA, CNSM Târgu-Neamț, director BIROU DE PRESĂ

Vezi mai multe știri pe Ziar Targu Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate