Comparație între cutremurul din Turcia și unul similar din România

O mare tragedie s-a produs în Turcia și Siria. Un cutremur de magnitudine de peste 7,5 a dus la moartea a mii de oameni.

Un cutremur similar a avut loc în România în 1977 și atunci au murit aproximativ 1.500 persoane.

Dincolo de discuțiile de fizică legate de dinamica cutremurelor sau de discuții despre mobilizare, empatie față de victime și solidaritate, este important de observat și comparat un aspect principal. Modul în care s-au prăbușit clădirile din Turcia este puțin probabil să îl vedem în România la un cutremur similar, deoarece normele în construcții din România sunt mult mai stricte decât cele din Turcia. Desigur că ar fi și la noi multe imobile care se vor dărâma, dar nu din categoria blocuri.

Pentru comparație, aveți mai jos două galerii de poze. Una cu poze de la cutremurul recent din Turcia și unul cu poze de la cutremurul din România. La pozele cu blocurile dărâmate din Turcia nu se văd rămase descoperite elemente de structură din fier, ceea ce dă de înțeles că betonul folosit nu a fost armat ca la construcțiile de blocuri din România. După cum se observă la pozele cutremurului din România construcțiile de tip bloc au fost avariate, dar fierul beton a ținut oarecum structura la un loc, unele planșee rămânând chiar atârnate în aceste ranforsaje metalice sau, acolo unde s-au desprins, fierul beton a rămas la vedere.

FOTO CUTREMUR TURCIA

CUTREMUR ROMÂNIA

După cutremurul din 1977, statul român a impus norme foarte stricte în ceea ce privește rezistența clădirilor de tip blocuri de locuit, norme care au rămas în mare parte valabile până în zilele noastre și au format un stil de a se construi mult mai rezistent față de multe alte țări.

PS: La realizarea acestui articol s-au folosit opiniile unui inginer structurist.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate