Comuna Borlești, în plină dezvoltare. În vizită pe șantiere, alături de primarul George Mutu (FOTO/VIDEO)

Comuna Borlești e în plină dezvoltare sub mandatul noului primar, George Mutu. Cam peste tot sunt șantiere în lucru și majoritatea investițiilor sunt realizate din bugetul local.

Renovări de monumente, asfaltări, apă și canalizare, reabilitări de școli, acestea sunt doar o parte dintre lucrările menite să modernizeze comuna și să ridice nivelul de trai al localnicilor.

De când sunt primar, de aproape 2 ani, în afară de lucrările începute de canalizare, școală și locuințe sociale, tot ce am făcut până acum este din bugetul local, din păcate. Însă avem promisiuni că se vor semna contractele de finanțare prin Anghel Saligny unde avem depuse vreo 3 proiecte.

Cel mai important proiect este cel de extindere a rețelei de apă și canalizare. E un proiect de peste 12 milioane de lei. L-am pus numărul 1 ca prioritate, deoarece aceasta e cea mai mare problemă actuală. Sunt zone unde fântânile au secat, oamenii cară apă de la rude, de la distanțe destul de îndepărtate.”, ne-a declarat primarul George Mutu.

În câteva luni, o școală va fi pregătită să primească elevii în cele mai bune condiții, cu sală de sport modernizată, renovări în interior și exterior, la acoperiș, termoizolare. Potrivit primarului, se pare că lucrările nu vor fi gata până la începerea noului an școlar, dar urmează finisajele și apoi dotările în cel mai scurt timp posibil. De asemenea, după punerea în funcțiune, primarul dorește amenajarea unui teren de sport cu gazon sintetic pentru ca elevii să poată beneficia de cele mai înalte standarde când vin la școală.

În comuna Borlești mai e un șantier în lucru la un bloc de locuințe sociale, finanțat prin fonduri guvernamentale de la Ministerul Dezvoltării. Este vorba despre 11 apartamente care vor fi oferite unor cazuri sociale bine verificate în urma unor anchete sociale. Spațiul de locuit este unul generos, cu încălzire prin pardoseală, două camere, debara, bucătărie, baie, balcon, centrală pe lemn, locuri de parcare. Sunt și 6 panouri solare pe acoperiș. Terenul pe care a fost construit blocul funcționa înainte ca un fel de groapă de gunoi în zonă. Investiția a schimbat radical peisajul și sunt șanse ca până la sfârșitul anului să se încheie lucrările și pe acest șantier.

La școala de la Mastacăn sunt lucrări în desfășurare pentru a remedia toate problemele care au împiedicat clădirea să obțină autorizație de incendiu de la ISU. Principala problemă au fost ușile care erau prea înguste pentru scenariul la incendiu. S-au lărgit și schimbat tocurile, s-a coborât înălțimea pragurilor pentru a nu se împiedica nimeni în caz de urgență și vor fi montate noi uși. Se va monta un iluminat special pentru evacuare și se va face ignifugarea șarpantei. De asemenea, se lucrează la grupuri sanitare dedicate persoanelor cu dizabilități. Investiția e tot din bugetul local, dar este deosebit de importantă pentru intrarea în legalitate și prevenirea unor tragedii în caz de incendiu.

Centrul social din comuna Borlești este deja recepționat și urmează partea de dotare cu mobilier.  Acum se lucrează la finalizarea cantinei sociale. În câteva zile se va realiza și racordarea la curentul electric.

O lucrare importantă a avut loc și pe drumul comunal DC 126 care face legătura dintre Borlești și Ruseni. Drumul era într-un stadiu avansat de degradare de foarte mulți ani și crea mari nemulțumiri în rândul populației. S-au realizat lucrări de asfaltare,  șanturi betonate, se lucrează la acostamente și s-a săpat până la 80 de cm, cu fundație făcută de la zero. De asemenea, s-a lărgit un pod pentru ca agricultorii să poată trece cu utilajele. Fondurile provin din bugetul local și dintr-un sprijin de 700.000 lei acordat de Consiliul Județean Neamț.

În privința transportului în comun, în Borlești există o situație foarte interesantă, de care ar trebui să afle și alte primării (!) care aruncă pe geam zeci de mii de euro pe stații de autobuz. Comuna Borlești a realizat în regie proprie stații de autobuz, reușind să economisească o sumă importantă. Primarul a precizat că în regie proprie s-au făcut cinci stații de autobuz la preț de una. Costul pentru fiecare stație în regie proprie, prin Biroul de Gospodărie Comunală, e în jur de 6.000 de lei, cu tot cu sticla securizată.

Vă invităm să vizionați materialul de mai jos pentru a vedea toate investițiile noi din comuna Borlești și explicațiile primarului George Mutu. Cu bani puțini și dintr-un buget de comună s-au reușit niște lucruri importante, iar investițiile continuă:

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate