Condamnări cu executare în afacerea „Tomograful”, începând cu directorul Spitalului din Piatra Neamț, de la vremea producerii faptelor de corupție.

În urma unei investigații jurnalistice facute cap-coadă de ziarpiatraneamt.ro, s-a ajuns în sfârșit la pedepse.

Pe scurt, în anul 2014 atrăgeam atenția că urmează să se producă o faptă de mare corupție prin achiziționarea unui tomograf la dublul prețului real. Degeaba am atras noi atenția înainte de a se vota în Consiliul Județean și după ce s-a votat. Toata afacerea de corupție era protejată la acea vreme de oameni din sistem și din servicii. Cei care conduceau județul erau pe cai mari, iar directorul spitalului nu dădea doi lei pe ce ziceam noi, pentru că avea „protecție”.

Am stat pe acest caz dinainte de a se produce fapta de corupție, în timpul producerii și după. Am scris în ziar și cine va câștiga licitația si multe multe articole pe tema acestui tun de peste 1 milion de euro dat la spitalul din Piatra-Neamț. Pentru a ne opri, corupții ne-au dat în judecată și ne-au fabricat dosare penale peste dosare penale ca să ne intimideze. Unii dintre cei care ne-au fabricat dosare penale la solicitarea liderilor grupării infracționale care jefuia spitalul și județul sunt și azi pe funcții.
Am fost jigniți că ne opunem dotării spitalului, că suntem cu nu știu ce partid, că mințim, dar noi am continuat să scriem, chiar dacă eram singurii din presă care aveam curajul să vorbim de acele afaceri protejate de la nivel guvernamental și de oameni din servicii.

Din prea multele noastre articole, s-a născut un dosar penal la DNA, dosar care s-a finalizat cu trimiteri în judecată și, iată, acum, la 10 ani de când am început această mare investigație jurnalistică, vedem și prima condamnare.

Procesul început în 2018 la Tribunalul Neamț a fost soluționat pe 1 aprilie 2024, în primă instanță. Judecătorii au dat sentințe grele, iar condamnările s-au făcut fără acord de recunoaștere. Decizia nu este definitivă, părțile din proces având drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii.

Astfel, instanța:

  • condamnă pe inculpatul LAZĂR IOAN la 6 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, prin care s-a obținut pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial, dacă s-au produs consecințe deosebit de grave
  • condamnă pe inculpata MURARIU OANA DANA la de 5 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, prin care s-a obținut pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial, dacă s-au produs consecințe deosebit de grave
  • condamnă pe inculpatul TUDOR FLORIN GHEORGHE la pedeapsa de 6 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, prin care s-a obținut pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial, dacă s-au produs consecințe deosebit de grave.
  • condamnă pe inculpatul PĂTRAŞCU ALIN MIRCEA la pedeapsa de 5 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, prin care s-a obținut pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial, dacă s-au produs consecințe deosebit de grave.
  • condamnă pe inculpatul MIHUŢOIU CRISTIAN la pedeapsa de 5 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, prin care s-a obținut pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial, dacă s-au produs consecințe deosebit de grave
  • admite acțiunea civilă exercitată de Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, în solidar, să plătească acestei părți civile suma de 2.194.172,68 lei, reprezentând prejudiciul material cauzat prin infracțiunea dedusă judecății.
  • menţine măsurile asiguratorii (sechestru) pe bunurile inculpaților.

Deși o asemenea investigație jurnalistică cu asemenea rezultate ar trebui să fie un motiv de mândrie pentru noi ca publicație, vă spunem cu sinceritate că nu e. Am fi preferat să nu avem dreptate și să nu trăim în județul unde niște oameni politici, în complicitate cu oameni din justiție și servicii, să poată pune la punct la lumina zilei un jaf atât de mare din banii care ar fi trebuit sa salveze viețile pacienților care ajung la spital.

Sperăm ca proaspătul condamnat să înțeleagă că joaca s-a terminat și până la recurs să iasă public și să îi denunțe pe toți cei care au fost implicați, mai ales pe cei care încă ocupă funcții și poziții. Poate asta l-ar ajuta să își reducă din pedeapsă până la pragul la care o poate primi cu suspendare, dar așa ceva e puțin probabil să se întâmple pentru ca toți cred până în ultimul moment că vor scăpa.

Iosub Robert

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate