Consilierul local Florentina Moise a cerut explicații asupra modului în care se gestionează câinii fără stăpân în Piatra-Neamț după votul de eutanasiere a 50% dintre cei capturați

În ședința de consiliul local al municipiului Piatra-Neamț din 29 iunie 2022, consilierul local Florentina Moise, PSD, a solicitat ca până la următoarea ședință de consiliu local să i se ofere răspunsuri la mai multe întrebări privitoare la modul în care municipalitatea și SC Salubritas SA gestionează câinii fără stăpân din oraș.

Mai exact, consilierul local a solicitat date privitoare la modul în care se asigură protecția câinilor conform principiilor europene de protecție a animalelor, a cerut statistici pentru ultimii 3 ani privitoare la numărul de câini cazați, sterilizați, îngrijiți, deparazitați, vaccinați, dați spre adopție, eutanasiați, ale căror cadavre au fost neutralizate.

De asemenea, Florentina Moise a explicat faptul că pe site-ul Salubritas și în rapoartele anuale nu se arată, defalcat, câți bani au fost folosiți, concret, pentru gestionarea câinilor, știut fiind faptul că Salubritas are și o activitate de salubrizare. S-au mai solicitat date privitoare la numărul de angajați, personal medical, date de ordin financiar, de exemplu redevențe, dar și ce investiții s-au făcut, atât din partea municipalității, cât și a SC Salubritas SA, pentru îmbunătățirea condițiilor din adăpost.

Deși se alocă sume enorme din bani publici pentru această activitate de gestionare și așa-zisă limitare a numărului de câini fără stăpân, un simplu cetățean nu poate afla un răspuns rapid la aceste întrebări pentru a se lămuri la ce s-au folosit banii săi.

Aceste răspunsuri vor fi necesare pentru a modifica, cel mai probabil, caietul de sarcini abia votat în unanimitate de consilierii locali pentru următorii 2 ani de gestionare a câinilor fără stăpân care prevede, în forma actuală, că se estimează că vom plăti aproximativ 600.000 pentru eutanasierea a peste 800 de câini și adoptarea altor 800. Măsurile votate în Consiliul Local nu au fost adoptate în urma unei consultări cu ONG-urile de protecția animalelor și nici cu opinia publică.

Mai multe detalii în articolul: Vot unanim pentru eutanasierea a 50% din câinii care intră în următorii doi ani în adăpostul din Piatra-Neamț

Întrucât nu s-a alocat nicio sumă pentru un program de sterilizări gratuite care ar preveni înmulțirea câinilor fără stăpân și s-a decis, din nou, veșnica măsură a eutanasierii cu un buget uriaș, iubitorii de animale au organizat un protest la Curtea Domnească solicitând interzicerea eutanasierii câinilor sănătoși în adăpost și găsirea unor soluții pentru a face sterilizări masive ale câinilor de rasă comună și metiși, așa cum, de altfel, cere și OUG 155/2001.

Citiți și: Manifestare pașnică în Piatra-Neamț pentru protecția animalelor. Mesajul unanim din stradă: „Sterilizați! Nu eutanasiați!”

Aceiași consilieri care au votat pe de rost în ședința de 7 iunie un caiet de sarcini care estimează, sec, eutanasierea a 800 de câini în 2 ani, se pare că s-au trezit și încearcă să rezolve problema tot în Consiliul Local. Nu știm dacă nu cumva e prea târziu pentru această încercare de „a drege busuiocul”, dar e de apreciat că măcar o parte dintre consilieri și-au asumat greșeala și au fost receptivi la solicitările ONG-urilor și iubitorilor de animale care au oferit încă de anul trecut o soluție municipalității prin promovarea sterilizărilor, microcipărilor și crearea unei strategii locale în acord cu principiile europene de gestionare a câinilor și pisicilor fără stăpân.

Soluția propusă de ONG-uri poate fi consultată la acest link – click.

Nimeni întreg la minte nu își dorește animale pe străzi, dar dacă tot vorbim de oameni întregi la minte, încheiem cu un citat celebru: Să faci același lucru în mod repetat și să te aștepți să obții rezultate diferite este definiția nebuniei”. Eutanasieri se fac de cel puțin un deceniu și avem în continuare câini pe străzi. E clar că nu mai putem, în 2022, să continuăm la fel.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate