Consiliul Local Piatra-Neamț este pe cale să complice și mai mult problema parcărilor

Miercuri, 15.06.2022, va avea loc o ședință de consiliu local prin care se vrea darea înapoi în administrare a parcărilor către Parking.

Într-o logică firească, consilierii PSD care au criticat și contestat regulamentul ar trebui să se abțină sau să voteze contra, consilierii USR care au propus și au avut ca temă de campanie preluarea parcărilor la primărie s-ar face de tot râsul să voteze pentru reîntoarcerea administrării la Parking, iar cei de la PMP ar avea o problemă mare de imagine să voteze alături de PNL.

Indiferent de calcule pe vot, acest proiect va bloca și mai mult administrarea parcărilor. Proiectul prevede ca Parking să înceapă administrarea noilor parcări folosind un soft pus la dispoziție de primărie, un soft pe care nu l-a testat nimeni și este destul de greoi la introdus date și corelat cu evidența deja existentă a celor de la Parking. Cu foarte mult efort și îndemânare, în actualele condiții ce sunt supuse la vot consilierilor locali, un angajat de la Parking ar avea nevoie în medie de 10-15 minute pentru procesat un client. De aici încolo, totul este matematică.

Parking are 4 angajați la ghișee, aceștia lucrează în medie 6 ore pe zi, deci pot procesa o medie de 100, maxim 150 contracte pe zi. La ora actuală sunt rămase în aer cam 5.000 de contracte și expiră zilnic cel puțin încă 50. Așadar, în cea mai optimistă variantă în care totul ar merge ca uns și cei de la Parking ar munci ca roboții, ar avea nevoie de aproximativ 2 luni să ajungă la zi cu contractele.

Riscul ca softul inventat la primărie și netestat să dea rateuri este, de asemenea, unul destul de mare, ca să nu mai vorbim de o mulțime de vicii ascunse ale acestei idei cu softul care revine la primărie la finalul contractului. Unul neluat în seama ar fi acela că oamenii care vor depune actele la Parking vor trebui să mai semneze încă o hârtie prin care să permită și unui terț (primăria Piatra-Neamț) să le prelucreze datele personale.

Nu în ultimul rând, consilierii locali ar trebui să înțeleagă că orice decizie iau vor răspunde pentru ea și riscă să se trezească peste câțiva ani că au de plătit sume fabuloase ca daune pentru ideile unor oameni care nici nu le vor mai răspunde la telefon. Firma Parking nu este o firmă a primăriei ca să răspundă cineva din primărie, ci o firmă a consiliului local pentru care răspunde fiecare consilier ce participă la luarea deciziilor. Consilierii locali sunt ”patronii” firmei Parking și, ca la orice firmă, patronilor li se atrage răspunderea patrimonială.

Noi înțelegem ideea din spatele proiectului, doar că ea nu este funcțională, ca de altfel majoritatea ideilor celor din primărie. Intenția este una bună, dar modul de aplicare nu are legătură cu profesionalismul și nici măcar cu logica.

Așadar, dacă consilierii locali nu cască ochii la ce votează există riscul să dea administrarea parcărilor la Parking unde să se blocheze și mai tare lucrurile și cu șanse mult mai mici de revenire la normalitate.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate