Constantin Bârliba, actorul din Vânători-Neamț care a jucat în filme precum Pintea sau Buletin de București

Constantin BÂRLIBA s-a născut la 20 mai 1937 în Vânători-Neamț, fiind cel de-al șaptelea copil (și ultimul) în familia lui Gheorghe M. Bârliba.

Își începe studiile la  Școala „Arhimadrit Chiriac Nicolau” și tot aici a urmat și clasele gimnaziale, după ce a întrerupt un an, după clasa a patra revenind la școală la insistențele directorului de atunci, prof. Constantin V. Papuc.

În vacanțe, era nelipsit din formațiile artistice care se organizau la Căminul Cultural. După absolvirea liceului şi efectuarea stagiului militar, va reveni la Piatra-Neamţ (se pare, instructor artistic la Casa de Cultură). Aici o cunoaşte pe marea actriţă Leopoldina Bălănuţă (repartizată la Piatra Neamţ), care l-a îndemnat sa dea examen la IATC Bucureşti.

La absolvire, este repartizat la Teatrul „Victor Ion Popa”  din Bârlad, de unde se va transfera, în scurt timp, la Teatrul Naţional din Iaşi. Se va căsători cu Violeta Varlam (studentă la Drept), care, la absolvire, se va întoarce în Bucureşti, unde o va urma şi Constantin, care se va angaja la Teatrul “Ion Creangă”. Aici va juca timp de 15 ani, până la trecerea sa în veşnicie. După divorţul şi, la scurt timp, moartea Violetei, se va recăsători cu actriţa Elena Tutulan cu care are un copil, Cristina-Elena (n.11.06.1980).

Constantin Bârliba a încetat din viaţă într-un spital din Bucureşti, după o banală operaţie, în ziua de 2 iunie 1990, şi este înmormântat în Cimitirul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din satul natal.

După o activitate de 30 ani pusă în slujba teatrului românesc, Constantin Bârliba are un palmares alcătuit din numeroasele roluri pe care le-a interpretat în teatrele prin care a trecut, precum şi în cele peste 30 de filme în care a jucat. Faptul că a lucrat cu mari personalităţi ale filmului şi teatrului românesc, (Radu Beligan, Draga Olteanu Matei, Ion Lucian, Marin Moraru, Octavian Cotescu), precum şi faptul ca s-a bucurat de aprecierea unor nume de referinţă în teatru şi film precum, Teofil Vâlcu sau Mircea Danieliuc, demonstrează cu prisosinţă că a fost un actor care a slujit scena şi ecranul cu credinţă şi talent.

El este simpaticul tractorist din „Toamna bobocilor” (sau „Iarna bobocilor”), filme în care Draga Olteanu Matei şi Marin Moraru (actori uriaşi) au interpretat nişte roluri de neuitat deşi au jucat într-un film schematic şi tezist, tipic vremurilor din anii ’70.

Filmografia sa cuprinde, peste 30 de filme , dintre care amintim: Drumeț în calea lupilor (1988); Buletin de București (1982), Comoara (1982), Acțiunea Autobuzul (1978); Septembrie (1978); Iarna bobocilor(1977); Pintea (1976); Ștefan cel Mare-Vaslui 1475 (1975) sau Toamna bobocilor (1975).

sursa: Personalități de pe Meridianul Ozana, de prof. Emanuel Bălan

Vezi mai multe știri pe Ziar Targu Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate