Constatarea amiabilă poate fi completată electronic. S-a dezvoltat o aplicație care simplifică procesul

Aplicaţia pentru constatarea amiabilă electronică a accidentelor devine disponibilă pentru utilizatori. Şoferii vor putea completa datele pe acelaşi telefon, iar aplicaţia va fi conectată la toţi asiguratorii RCA. „Amiabila” este o aplicație informatică dezvoltată și administrată de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) împreună cu asiguratorii RCA.

Aplicaţia prin care şoferii vor putea face constatarea amiabilă electronică a accidentelor a fost creată în urma modi­ficărilor anunţate de Auto­ritatea de Supraveghere Financiară (ASF) din luna mai 2022 (detalii aici – click).

Aplicaţia, denumită Amiabila, va fi dispo­nibilă pentru descărcare din Google Play Store pentru Android sau App Store pentru iOS.

Aplicația are un site de prezentare în care se arată pe scurt, cum va funcționa.

Click aici pentru a citi „Termeni si condiții privind furnizarea serviciilor aplicației AMIABILA”.

1. Descarcă aplicația pe telefonul mobil.

Primul pas este să descarci gratuit aplicația din Google Play Store sau App Store direct pe telefonul mobil.

2. Îți creezi un cont de utilizator în aplicația Amiabila.

După ce ți-ai creat și verificat contul, poți începe procesul

3. Ține evidența constatărilor pe termen lung

Constatările au rubrică separată, unde poți urmări istoricul propriu sau de unde poți crea oricând o nouă constatare amiabilă cu butonul “Adaugă Constatare”.

4. Completarea datelor personale

Aplicația integrează un sistem de recunoaștere a textelor din documente scanate (OCR)

5. Completarea datelor referitoare la momentul accidentului

Amiabila dispune de localizare exactă prin GPS și autocompletarea adresei unde s-a petrecut accidentul, în cazul în care nu știi adresa.

6. Selecția daunelor provocate

Pentru a descrie cât mai obiectiv accidentul, ai posibilitatea de a selecta direcția impactului cât și avariile suferite de vehicul.

7. Construiește circumstanțele accidentului

Împrejurările selectate de tine influențează individual construcția schițelor și oferă participanților la accident ocazia de a își exprima punctul de vedere. Rezultatele și fotografiile de la locul accidentului contribuie la stabilirea vinovăției.

8. Completarea datelor vehicului B

Conducătorul vehiculului B trebuie sa parcurgă același proces pe care l-a parcurs și vehiculul A, pe același telefon pentru a contribui la desenarea schiței împreună. Astfel aplicația poate completa documentul din aceeași perspectivă, la final fiind posibilă trimiterea documentelor comune către asiguratorii ambelor părți implicate.

9. Crearea schiței accidentului

În funcție de circumstanțele selectate de ambii conducători, aplicația selectează 3 dintre cele mai probabile circumstanțe în care accidentul ar fi putut să se întample.

10. Ultimul pas este de a semna și trimite documentele asiguratorilor

După ce participanții sunt de acord cu circumstanțele create în urma procesului de înregistrare, este nevoie de semnatura ambelor părți implicate. Ai opțiunea să trimiți documentele asiguratorilor RCA ai celor două părți.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate